Oceń
Sezon grillowy już niedługo się rozpocznie, dlatego warto już teraz dowiedzieć się, co można wrzucić na ruszt. Nasze propozycje przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią eksperymentować z nowymi potrawami. Zapewniamy jednak, że większość z nich jest prosta i szybka w wykonaniu.
Co można przyrządzić na grillu? Podpowiadamy
Okazuje się, że wielu sklepach znajdziemy różnorodne produkty idealne na grilla, np. w Lidlu. Na ruszcie można przyrządzić mięso, warzywa, a nawet niektóre owoce. Jeśli zaczynacie swoją przygodę z grillowaniem, warto najpierw zacząć od przygotowania kiełbasy. Zrobicie ją w kilka minut i będziecie mieć pewność, że się uda. Osoby chcące spróbować czegoś nowego na ruszt mogą wrzucić bakłażana, cukinię, paprykę, a nawet szparagi czy bataty.
Na grillu możemy również lekko podpiec różnego rodzaju sery. Świetnie odnajdą się tu takie produkty, jak oscypki, camemberty czy feta. Warto pamiętać, aby wcześniej owinąć je folią aluminiową i dopiero tak zabezpieczone umieścić na ruszcie.
Innymi wytrawnymi daniami z grilla mogą być owoce morza. Chociaż w Polsce nie są zbyt popularne, warto je wypróbować. Należą do nich krewetki, ostrygi oraz mule.
Z grilla można podać również wiele rodzajów ryb - np. łososia, pstrąga, dorsza czy halibuta.
Na samym początku wspominaliśmy, że na ruszcie prócz różnego rodzaju mięs, można przygotować także owoce. Ananas, melon, gruszka, a nawet banan mogą zachwycić swoim smakiem. Ich podgrzanie zajmie wam kilkanaście minut.
Jak przechowywać dania z grilla? Sprawdzony sposób
Produkty, które zostały po grillowej uczcie warto, schować do hermetycznie zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Dzięki temu zachowają swój smak, a także nie pochłoną zapachu innych potraw. Tak zabezpieczone mogą spędzić w chłodziarce nawet 3 dni.
Zobacz także: Te placki ziemniaczane są hitem na TikToku. Poznaj prosty przepis
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł