Zamknij

Co można zrobić z kalarepy? Podpowiadamy

14.05.2021 13:18
kalarepka
fot. Shutterstock

Kalarepa znana jest ze swojego drogocennego składu oraz właściwości. Warto wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdźcie, jak można wykorzystać ją w kuchni.

Kalarepa to niezbyt doceniane warzywo w polskiej kuchni, które jak się okazuje, ma wiele witamin i minerałów. Spożywana regularnie może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Dowiedzcie się, co można zrobić z kalarepki.

Co można zrobić z kalarepy? Podpowiadamy

Kalarepę można jeść na surowo, jeśli jednak nie jesteście fanami takiego podawania tego warzywa, koniecznie wypróbujcie je w innej postaci. Ten produkt spożywczy można upiec, ugotować lub serwować z mięsnym farszem. Propozycji jest naprawdę wiele. Sprawdźcie te, które najbardziej przypadły nam do gustu.

Młoda kalarepa jest delikatna w smaku i chrupiąca, dlatego najlepiej smakuje na surowo. Świetnie sprawdzi się w różnego rodzaju wiosennych sałatkach. Z kolei starsze warzywa powinny być podawane na ciepło. Można je udusić, zapiec lub ugotować. Kalarepa świetnie sprawdzi się jako element zupy lub zapiekanki.

Młode liście kalarepy również można zjeść. Wystarczy potraktować je podobnie do natki pietruszki i podawać jako dodatek do surówki lub młodych ziemniaków.

Jak przechowywać kalarepę? Sprawdzony trik

Kalarepę można przechowywać w lodówce. Najpierw jednak należy schować ją do foliowego woreczka. Tak zabezpieczona w chłodziarce może spędzić nawet tydzień.

Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?