Oceń
Herbata to napar ceniony od wieków ze względu na swoje walory smakowe i zdrowotne. Chętnie sięgamy po niego nie tylko o poranku czy podczas przerwy w pracy. To napój, który umila nam popołudniowy relaks także po intensywnym dniu. Sekret jego wyjątkowych właściwości tkwi m.in. w odpowiednim sposobie parzenia. Poza tym niektórzy wzbogacają herbatę o różne dodatki. Aby pobudzić swój układ trawienny do lepszej pracy, warto podawać ją z tym składnikiem.
Wrzuć to do kubka z herbatą
Aby wzmocnić smak i aromat herbaty, dodaj do niej... rozmaryn. To popularne zioło jest często stosowane w naszych kuchniach. Chętnie dodajemy je do zup, sosów czy warzywnych sałatek. Miłośnicy herbaty również powinni docenić jego wyjątkowe działanie.
Wystarczy umieścić gałązkę rozmarynu w kubku, a następnie zalać ją gotowym naparem i odczekać kilka minut, aż herbata przesiąknie jego zapachem. Równie dobrze możesz zastosować rozmaryn w formie przyprawy. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, aby nie popsuć smaku napoju. Rozmaryn znakomicie sprawdza się zarówno w przypadku herbaty czarnej, jak i zielonej.
Zobacz także: Biała herbata – czy warto ją pić? Działanie i właściwości
Jak działa herbata z rozmarynem?
Rozmaryn ma szereg zdrowotnych właściwości. Herbata z jego dodatkiem wpływa pozytywnie na pracę żołądka i wątroby oraz znakomicie reguluje procesy trawienne. Skutecznie łagodzi wzdęcia oraz inne uciążliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Poza tym ma wiele innych zalet. Działa również antybakteryjnie i przeciwzapalnie, chroniąc nas przed różnymi infekcjami. Picie tej herbaty pomaga również uspokoić i wyciszyć organizm oraz ułatwia koncentrację. Ponadto taki naturalny napar doskonale odświeża oddech.
Zobacz także: Jak prawidłowo zaparzyć herbatę? Ten błąd popełnia wiele osób
Oceń artykuł