Zamknij

Zimne przekąski na grilla. 5 pomysłów na przystawkę lub dodatek do dań z rusztu

14.06.2021 14:22
Zimne przekąski na grilla - TOP 5 przepisów na przystawki i dodatki do dań z rusztu
fot. Shutterstock

Na grilla warto przygotować także zimne przekąski. Podpowiadamy, jakie przystawki sprawdzą się najlepiej podczas barbecue. Są dobrym dodatkiem do dań z rusztu.

Grill kojarzy nam się przede wszystkim z daniami z rusztu. Bez nich nie byłoby barbecue. Kiełbasa z grilla, karkówka z grilla, kaszanka z grilla to nieodłączny element przyjęć tego typu. Warto jednak postawić na wyjątkowe dodatki do nich. Najlepsze będą takie, które świetnie sprawdzą się również jako samoistna przystawka. Dzięki nim oczekujący na dania główne goście będą mogli zaspokoić swój apetyt. Podpowiadamy 5 różnych przepisów na zimne przekąski na grilla, które mogą być także dodatkiem do dań z rusztu.

Zobacz także:  Mięso mielone z grilla można zrobić na różne sposoby. Sprawdźcie 3 popularne przepisy

Zimne przekąski na grilla - koreczki caprese

Caprese to włoska sałatka, która składa się z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Można ją jednak zrobić także w formie koreczków, które są idealną przekąską na imprezy, w tym przyjęcie z grillem w roli głównej. 

Składniki na 20 koreczków:

  • 10 pomidorków koktajlowych, 
  • 20 małych kuleczek mozzarelli (można też pokroić dużą mozzarellę na mniejsze kawałki),
  • 20 listków bazylii,
  • małe wykałaczki.

Wszystkie składniki nabijamy na wykałaczkę w następującej kolejności - listek bazylii, kawałek sera, pół pomidorka. Tak przygotowane koreczki ustawiamy na talerzu. Można je polać odrobinę oliwą z oliwek. 

Zobacz także:  3 przepisy na szaszłyki - z kurczakiem, owocami lub warzywami

Zimne przekąski na grilla - warzywa z hummusem

Nowalijki zawsze są świetnym pomysłem na grilla. Można je dodać do mięsa lub jeść same z dodatkiem domowego hummusu.

Składniki: 

  • pokrojone w słupki marchewki,
  • pokrojony w słupki seler naciowy,
  • pokrojony w słupki ogórek,
  • kilka rzodkiewek,
  • dowolny hummus. 

Wszystkie warzywa podajemy na talerzu razem z hummusem. 

Zobacz także:  Jak przygotować bataty? 3 sposoby na słodkie ziemniaki gotowane, pieczone i grillowane

Zimne przekąski na grilla - paluszki z ciasta francuskiego z parmezanem

Ciasto francuskie jest świetną podstawą dla różnego rodzaju przekąsek. Idealnie nadaje się także na grilla.

Składniki na ok. 10 paluszków:

  • płat ciasta francuskiego,
  • 1 żółtko,
  • 10 g sezamu, 
  • 20 g parmezanu.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie smarujemy je żółtkiem i posypujemy startym parmezanem oraz sezamem. Kroimy na paski około 1 cm grubości i delikatnie zaplatamy w warkocze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15 minut. Następnie czekamy z podaniem, aż przestygną. 

Zobacz także:  Szybkie przepisy na przekąski z ciasta francuskiego. TOP 5 naszych ulubionych

Zimne przekąski na grilla - sałatka ze szparagami

Sezon grillowy pokrywa się z sezonem na szparagi. Warto zatem wykorzystać te pyszne warzywa do stworzenia sałatki, której smakiem zaskoczysz wszystkich.

Składniki na sałatkę dla 5 osób:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • opakowanie rukoli,
  • 15 pomidorków koktajlowych, 
  • ser feta,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Od szparagów odcinamy końcówki, a następnie kroimy je na kawałki. Wrzucamy je do wrzącej, posolonej wody i gotujemy przez 7 minut. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. W misce układamy warstwowo: rukolę, szparagi, pokrojone na pół pomidorki i podzieloną na kawałki fetę. Całość polewamy sosem z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny oraz przypraw. 

Zobacz także:  Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa

Zimne przekąski na grilla - blanszowana cukinia z serkiem śmietankowym

Blanszowanie warzyw sprawia, że zachowują one swoją strukturę, kolor, smak oraz wszystkie właściwości odżywcze. Doskonale nadaje się do tego cukinia. 

Składniki na roladki z blanszowanej cukinii:

  • 1 cukinia, 
  • serek śmietankowy do kanapek.

Cukinię opłucz, odetnij od niej końcówki, a następnie przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż z niej wszystkie ziarenka. Następnie przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój ją na cienkie paski. Wrzuć je do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie odcedź warzywa i włóż je do zimnej wody z kostkami lodu na kolejne 2 minuty. Po wyjęciu i osuszeniu plastrów cukinii każdy z nich posmaruj serkiem i zawiń w roladkę. Możesz je zabezpieczyć przed rozwinięciem małą wykałaczką. 

Zobacz także:  Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?