Oceń
Trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię bez warzyw. Są one podstawą codziennego jadłospisu, zapewniając nam odpowiednią dawkę witamin i minerałów ważnych dla zdrowia. Możemy je spożywać na surowo lub poddać obróbce termicznej. Doskonale smakują w wersji pieczonej, duszonej lub gotowanej. W tym ostatnim przypadku warto zwrócić uwagę na pewien szczegół podczas ich przyrządzania, dzięki czemu zawsze będą idealne.
Kulinarne porady: jak gotować warzywa?
Gotowanie warzyw wydaje się dość prostą sprawą. Wystarczy przecież zalać je wodą, odpowiednio przyprawić i odczekać odpowiednią ilość czasu. Jednak nie jest tak do końca. Pozostaje jeszcze pytanie, kiedy najlepiej posolić warzywa, bowiem od tego w dużym stopniu będzie zależał ich finalny smak.
Wiele osób popełnia błąd, gotując wszystkie warzywa od początku w osolonej wodzie. Niektóre rośliny strączkowe jak np. fasola czy groch mogą być przez to zbyt twarde, lepiej więc przyprawić je na sam koniec. Podobnie jest z grzybami. Jeżeli posolimy je zbyt wcześnie, mogą one stracić swoje walory smakowe i wyjątkowy aromat.
Zobacz także: Codziennie przez miesiąc jadła warzywa na śniadanie. Jakie efekty zauważyła?
Kulinarne porady: jak wykorzystać gotowane warzywa?
Gotowane warzywa możemy spożywać w formie samodzielnej przekąski np. z jogurtem naturalnym lub różnymi ziołowymi sosami. Sprawdzą się również jako dodatek do różnych dań obiadowych.
Doskonale będą smakować w połączeniu z ryżem lub makaronem. Warto przyrządzić z nich także farsz do naleśników lub tortilli albo smaczne wegetariańskie pulpety.
Zobacz także: Do czego wykorzystać warzywa z rosołu? Podpowiadamy
Oceń artykuł