Zamknij

Większość z nas popełnia ten błąd podczas gotowania ziemniaków. O czym mowa?

15.03.2022 15:38
Ziemniaki
fot. Shutterstock

Ziemniaki to obowiązkowa pozycja w twoim menu? Sprawdź, jakiego błędu nie należy popełniać podczas ich gotowania.

Ziemniaki ze względu na swój znakomity smak oraz walory odżywcze królują w naszych kuchniach. Wiele osób wprost nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Możesz z nich przygotować m.in. smaczne pyzy, rozgrzewającą zupę lub chrupiące frytki. Gotowanie ziemniaków wydaje się banalne, jednak często robimy to w nieprawidłowy sposób. O czym warto pamiętać?

Kulinarne porady: jak prawidłowo gotować ziemniaki?

Jeżeli chętnie sięgasz po kartofle w swojej diecie, z pewnością musisz pamiętać o tej zasadzie. Okazuje się bowiem, że często nie zwracamy uwagi na temperaturę wody, w jakiej powinny się gotować te warzywa.

Młode ziemniaki będą najlepsze, jeżeli wrzucimy je do gotującej się wody. Z kolei stare kartofle należy na początku zalać zimną. Dzięki temu zachowamy ich idealny smak oraz właściwości odżywcze.

Zobacz także: Ugotowaliście ziemniaki? Nie wylewajcie po nich wody 

Właściwości odżywcze ziemniaków

Ziemniaki są cenione w kuchni ze względu na swoje walory odżywcze. Zawierają m.in. sporą ilość witaminy C. Są także źródłem wapnia, magnezu oraz potasu. Znajdziemy w nich również błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET