Zamknij

W jaki sposób i jak długo przechowywać mrożonki? Mamy na to sprawdzone triki

25.12.2020 12:00
mrożenie produktów
fot. Shutterstock

Wiedza na temat odpowiedniego przechowywania jedzenia w zamrażarce jest bardzo przydatna. Dzięki niej będziemy wiedzieć, ile miesięcy możemy składować produkty, tak aby po rozmrożeniu dalej nadawały się do konsumpcji.

Okazuje się, że zbyt długie przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce może prowadzić do ich zepsucia. Dzisiaj podpowiemy wam, jak długo można mrozić różne rodzaje jedzenia, tak by nie straciły cennych wartości odżywczych i po rozmrożeniu nie były zagrożeniem dla zdrowia.

Jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Jedzenie w zamrażarce można trzymać maksymalnie 12 miesięcy. Istnieją jednak pewne różnice w zależności od rodzaju produktu. Sprawdźcie, jakie limity na mrożenie mają poszczególne wyroby spożywcze.

Gotowe dania

Mrożone dania, które dostępne są w każdym dużym sklepie, można przechowywać w zamrażarce maksymalnie 4 miesiące. Warto również zwrócić uwagę na to, co zaleca producent na opakowaniu.

Pieczywo

Surowe ciasto na pizzę czy chleb można mrozić nawet 3 miesiące. Ten sposób poleca wielu szefów kuchni.

Sery

Większość serów można zamrażać na maksymalnie 4 miesiące. Warto jednak pamiętać, że po rozmrożeniu niektóre mogą stracić swój aromat.

Ryby

Jeśli chcemy zamrozić ryby, powinniśmy działać zgodnie z zasadą, że im więcej tłuszczu w produkcie, tym krócej go mrozimy. Ryby można przechowywać w zamrażalce nawet 6 miesięcy.

Mięso

Czas przechowywania mięsa zależy od gatunku, dlatego:

  • mięso drobiowe -  maksymalnie 3 miesiące,
  • mięso wieprzowe - do 6 miesięcy,
  • mięso cielęce - do 8 miesięcy,
  • mięso wołowe - do 7 miesięcy,
  • mięso baranie - do 9 miesięcy,
  • dzikie ptactwo - do 2 miesięcy,
  • dziczyzna - nawet rok,
  • wędliny - do 6 miesięcy.

Owoce oraz warzywa

Warzywa oraz owoce mogą zostać zamrożone maksymalnie na 6 miesięcy. Jarzyny korzeniowe można śmiało mrozić przez 8 miesięcy, a zioła nawet rok.

W jaki sposób przechowywać mrożonki? Poznaj sprawdzone triki

Produkty, które chcemy zamrozić, powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie należy podzielić je na mniejsze porcje i owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane jedzenie umieszczamy w pojemnikach, na których piszemy informację z datą zamrożenia.

Znaliście te metody wcześniej?

Zobacz także: Jak wycisnąć sok z cytryny bez krojenia? Ten trik was zaskoczy

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?