Zamknij

W jaki sposób i jak długo przechowywać mrożonki? Mamy na to sprawdzone triki

25.12.2020 12:00

Wiedza na temat odpowiedniego przechowywania jedzenia w zamrażarce jest bardzo przydatna. Dzięki niej będziemy wiedzieć, ile miesięcy możemy składować produkty, tak aby po rozmrożeniu dalej nadawały się do konsumpcji.

mrożenie produktów
fot. Shutterstock

Okazuje się, że zbyt długie przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce może prowadzić do ich zepsucia. Dzisiaj podpowiemy wam, jak długo można mrozić różne rodzaje jedzenia, tak by nie straciły cennych wartości odżywczych i po rozmrożeniu nie były zagrożeniem dla zdrowia.

Jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Jedzenie w zamrażarce można trzymać maksymalnie 12 miesięcy. Istnieją jednak pewne różnice w zależności od rodzaju produktu. Sprawdźcie, jakie limity na mrożenie mają poszczególne wyroby spożywcze.

Gotowe dania

Mrożone dania, które dostępne są w każdym dużym sklepie, można przechowywać w zamrażarce maksymalnie 4 miesiące. Warto również zwrócić uwagę na to, co zaleca producent na opakowaniu.

Pieczywo

Surowe ciasto na pizzę czy chleb można mrozić nawet 3 miesiące. Ten sposób poleca wielu szefów kuchni.

Sery

Większość serów można zamrażać na maksymalnie 4 miesiące. Warto jednak pamiętać, że po rozmrożeniu niektóre mogą stracić swój aromat.

Ryby

Jeśli chcemy zamrozić ryby, powinniśmy działać zgodnie z zasadą, że im więcej tłuszczu w produkcie, tym krócej go mrozimy. Ryby można przechowywać w zamrażalce nawet 6 miesięcy.

Mięso

Czas przechowywania mięsa zależy od gatunku, dlatego:

  • mięso drobiowe -  maksymalnie 3 miesiące,
  • mięso wieprzowe - do 6 miesięcy,
  • mięso cielęce - do 8 miesięcy,
  • mięso wołowe - do 7 miesięcy,
  • mięso baranie - do 9 miesięcy,
  • dzikie ptactwo - do 2 miesięcy,
  • dziczyzna - nawet rok,
  • wędliny - do 6 miesięcy.

Owoce oraz warzywa

Warzywa oraz owoce mogą zostać zamrożone maksymalnie na 6 miesięcy. Jarzyny korzeniowe można śmiało mrozić przez 8 miesięcy, a zioła nawet rok.

W jaki sposób przechowywać mrożonki? Poznaj sprawdzone triki

Produkty, które chcemy zamrozić, powinny być w temperaturze pokojowej. Następnie należy podzielić je na mniejsze porcje i owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane jedzenie umieszczamy w pojemnikach, na których piszemy informację z datą zamrożenia.

Znaliście te metody wcześniej?

loader

Zobacz także: Jak wycisnąć sok z cytryny bez krojenia? Ten trik was zaskoczy

loader
Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?