Oceń
Sezon na grillowanie trwa w najlepsze. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty nadają się do przyrządzania na ruszcie. O czym mowa?
Majowe weekendy warto przeznaczyć na odpoczynek na łonie natury. Ten czas możemy wykorzystać na spotkania z rodziną oraz znajomymi przy grillu. Jest wiele pomysłów na przekąski z rusztu, jednak musimy pamiętać o tym, że niektóre produkty pod wpływem obróbki termicznej tracą swoje walory smakowe i odżywcze i lepiej przyrządzać je w inny sposób.
Porady kulinarne: jakiego produktu nie należy grillować?
Warzywa mogą być znakomitą przekąską na grilla i doskonałą alternatywą dla tłustych i ciężkostrawnych dań z rusztu. Okazuje się jednak, że nie wszystkie nadają się do grillowania w równym stopniu. Niektóre z nich lepiej spożywać w postaci sałatek lub innych przysmaków.
Mowa o sałacie, która pod wpływem ciepła traci swój wyjątkowy smak oraz inne właściwości. Ponadto w wyniku obróbki cieplnej jej liście szybko więdną i wyglądają mało apetycznie, dlatego bardziej sprawdzi się wyłącznie jako dodatek do grillowanych dań.
Zobacz także: Jak rozpalić grilla? Czym to zrobić i jakich akcesoriów używać?
Kuchenne porady: jakie warzywa sprawdzą się na grilla?
Wśród warzyw, które doskonale nadają się na grilla, jest m.in. cukinia. Warto wcześniej zamarynować ją w oliwie z oliwek z dodatkiem cytryny i przypraw, dzięki czemu nabierze wyjątkowego smaku. Znakomitą przekąską są również grillowane ziemniaki w mundurkach. Poza tym ciekawym uzupełnieniem menu mogą być też pieczarki. Najlepiej serwować je w wersji faszerowanej albo przyrządzić z nich smaczne szaszłyki.
Zobacz także: Ten owocowy deser z grilla zachwyci każdego. Sprawdź, jak go zrobić
Oceń artykuł