Oceń
Jakich owoców lepiej nie wkładać do lodówki? Dla tych przysmaków warto znaleźć inne, bardziej dogodne miejsce.
Owoce to obowiązkowy element codziennej diety. Są źródłem niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Możemy przyrządzić z nich wyśmienite sałatki i odżywcze koktajle. Są również znakomitym dodatkiem do ciast i deserów. Często przechowujemy je w lodówce, mając pewność, że w ten sposób zachowamy ich świeżość przez dłuższy czas. Okazuje się jednak, że niektóre owoce nie najlepiej radzą sobie z niskimi temperaturami i lepiej trzymać je w innym miejscu. O czym mowa?
Kulinarne porady: jakich owoców lepiej nie trzymać w lodówce?
Wiele osób przechowuje banany w lodówce, co niestety nie wpływa najlepiej na ich smak oraz walory odżywcze. W dodatku przez to szybciej ciemnieją i nie wyglądają apetycznie. Przede wszystkim do lodówki nie należy wkładać owoców lekko zielonych, bo w takich warunkach ich dojrzewanie będzie utrudnione.
Banany najlepiej trzymać w warunkach pokojowych. Ważne jest, aby miejsce to było suche i zapewniało odpowiedni dostęp powietrza. Nie należy także wystawiać tych owoców na działanie silnych promieni słonecznych, co również może wpłynąć na nie negatywnie.
Zobacz także: Jak wykorzystać skórki banana do sprzątania swojego domu? Te triki cię zaskoczą
Właściwości odżywcze bananów
Banany to jedne z najsmaczniejszych owoców o szerokim zastosowaniu kulinarnym. W dodatku są bogate w dużą ilość cennych składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminy A, E i K, fosfor, magnez i wapń. Ponadto są źródłem dużej ilości potasu, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Owoce te zawierają także błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę jelit.
Zobacz także: Banany na obiad? Dlaczego nie. Oto pomysł na smaczną zupę z tych owoców
Oceń artykuł