Zamknij

Tych owoców lepiej nie przechowywać w lodówce. Dlaczego?

11.05.2022 13:59
Lodówka
fot. Shutterstock

Jakich owoców lepiej nie wkładać do lodówki? Dla tych przysmaków warto znaleźć inne, bardziej dogodne miejsce.

Owoce to obowiązkowy element codziennej diety. Są źródłem niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Możemy przyrządzić z nich wyśmienite sałatki i odżywcze koktajle. Są również znakomitym dodatkiem do ciast i deserów. Często przechowujemy je w lodówce, mając pewność, że w ten sposób zachowamy ich świeżość przez dłuższy czas. Okazuje się jednak, że niektóre owoce nie najlepiej radzą sobie z niskimi temperaturami i lepiej trzymać je w innym miejscu. O czym mowa?

Kulinarne porady: jakich owoców lepiej nie trzymać w lodówce?

Wiele osób przechowuje banany w lodówce, co niestety nie wpływa najlepiej na ich smak oraz walory odżywcze. W dodatku przez to szybciej ciemnieją i nie wyglądają apetycznie. Przede wszystkim do lodówki nie należy wkładać owoców lekko zielonych, bo w takich warunkach ich dojrzewanie będzie utrudnione.

Banany najlepiej trzymać w warunkach pokojowych. Ważne jest, aby miejsce to było suche i zapewniało odpowiedni dostęp powietrza. Nie należy także wystawiać tych owoców na działanie silnych promieni słonecznych, co również może wpłynąć na nie negatywnie.

Zobacz także: Jak wykorzystać skórki banana do sprzątania swojego domu? Te triki cię zaskoczą 

Właściwości odżywcze bananów

Banany to jedne z najsmaczniejszych owoców o szerokim zastosowaniu kulinarnym. W dodatku są bogate w dużą ilość cennych składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminy A, E i K, fosfor, magnez i wapń. Ponadto są źródłem dużej ilości potasu, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Owoce te zawierają także błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę jelit.

Zobacz także: Banany na obiad? Dlaczego nie. Oto pomysł na smaczną zupę z tych owoców