Zamknij

Ten błąd przy przyrządzaniu jajecznicy popełnia większość z nas. Przez to nigdy nie będzie idealna

28.01.2022 14:34

Jajecznica to twój ulubiony przysmak na śniadanie? Podpowiadamy, czego nie należy robić podczas jej przyrządzania.

Jajecznica
fot. Shutterstock

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto zadbać o to, aby był odpowiednio zbilansowany. Często jednak o poranku brakuje nam czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi nam sprawdzona, tradycyjna jajecznica. Chociaż jej przyrządzenie wydaje się proste, to jednak często jej wygląd i smak pozostawia wiele do życzenia. Sprawdź, jakiego błędu należy unikać, aby zawsze była idealna.

Kulinarne porady: jak zrobić idealną jajecznicę?

Większość osób przyrządzając jajecznicę, wbija jajka bezpośrednio na patelnię, co nie wpływa dobrze na jej konsystencję i smak. Ten sposób sprawi, że od tej pory stanie się twoim popisowym daniem.

Zanim zabierzemy się do jej przygotowania, jajka lepiej ubić najpierw za pomocą trzepaczki delikatnie w naczyniu i dopiero potem przelać je na rozgrzaną patelnię. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza jajecznica będzie bardziej jednolita, puszysta i równomiernie usmażona.

Zobacz także: Jajecznica z dynią i suszonymi pomidorami to idealna opcja na śniadanie. Podpowiadamy, jak ją zrobić 

Kulinarne porady: jak serwować jajecznicę?

Jajecznicę możemy podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale komponuje się z chrupiącym, świeżym pieczywem lub grzankami. Aby wzbogacić jej smak, możesz dodać do niej pokrojone ogórki, pomidorki koktajlowe albo inne ulubione warzywa. Jako składnik sprawdzi się również soczyste awokado. Dla dekoracji warto posypać swoje danie koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

loader