Zamknij

Ten błąd popełniamy często przy robieniu szarlotki. Przez to możesz zapomnieć o jej idealnym smaku

27.09.2022 17:00

Co zrobić, aby szarlotka zawsze zachwycała smakiem i wyglądem? Zwróć uwagę na ten szczegół.

Szarlotka
fot. Shutterstock

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które chętnie serwujemy przy różnych okazjach. Jej cudowny zapach wprowadza do naszego domu wyjątkowy jesienny klimat. Chociaż jej przygotowanie nie jest skomplikowane, to jednak różne kulinarne błędy mogą całkowicie zepsuć nasz deser. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę podczas przyrządzania tego ciasta? Podpowiadamy.

Porady kulinarne: jak przyrządzić idealną szarlotkę?

Pewnie zdarzyło ci się kiedyś przyrządzić szarlotkę, która nie smakowała najlepiej, a w dodatku rozpadała się w rękach. Taka sytuacja może się przytrafić, jeżeli zapomnimy o odpowiednim zagęszczeniu jabłek. Pod wpływem temperatury owoce szybko puszczają sok i stają się rzadkie, co sprawia, że szarlotka po wyjęciu z piekarnika jest wilgotna i mało apetyczna.

Możemy uniknąć tego problemu, dodając do jabłek np. odrobinę mąki ziemniaczanej, która znacznie poprawi ich konsystencję.  Poza tym, zanim wyłożymy masę na spód, warto wcześniej delikatnie go podpiec, co również zapobiegnie wsiąkaniu owoców w głąb ciasta.

Zobacz także: Nie masz pomysłu na pyszny deser? Koniecznie wypróbuj przepis na tartę ze śliwkami

Porady kulinarne: jak serwować szarlotkę?

Szarlotka to idealny deser do kawy i herbaty. Doskonale komponuje się również z ciepłym mlekiem. Przed podaniem możesz posypać ją cukrem pudrem lub odrobiną cynamonu. Do dekoracji warto wykorzystać też płatki migdałowe i orzechy włoskie. Smakowitym dodatkiem do tego ciasta są także lody waniliowe oraz bita śmietana.

Zobacz także: Gruszki w czekoladzie to hit jesieni. Ten słodki przepis skradnie wasze serca

loader