Zamknij

Ten błąd podczas suszenia grzybów popełniamy często. Sprawdź, czego dotyczy

14.09.2022 20:00
Suszone grzyby
fot. Shutterstock

W jaki sposób suszyć grzyby, aby zawsze cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem? Ten szczegół ma znaczenie.

W jesienne dni warto poświęcić swój wolny czas na grzybobranie. Wiele osób już z samego rana udaje się do lasu w poszukiwaniu najpiękniejszych okazów prawdziwków czy apetycznych kurek. Doświadczeni grzybiarze często wracają do domów z pełnymi koszami tych sezonowych przysmaków. Jeżeli nie wiemy, co zrobić z dużą ilością grzybów, najlepiej je zasuszyć. Aby proces ten przebiegał prawidłowo, warto zwrócić uwagę na tę kwestię.

Porady kulinarne: jak prawidłowo suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to dobry sposób na przedłużenie ich trwałości. Niestety często popełniamy przy tym błąd, myjąc je przed włożeniem do suszarki. To może nie tylko wydłużyć cały proces, ale też wpłynąć negatywnie na ich smak.

Grzyby bardzo łatwo chłoną wilgoć - nie należy ich zatem płukać, a już tym bardziej zanurzać w wodzie i trzymać je w niej przez dłuższy czas. Aby nie straciły wyjątkowych walorów, wystarczy tylko delikatnie oczyścić je za pomocą pędzelka lub ściereczki. 

Zobacz także: Przepis na grzyby w śmietanie. Poznajcie prostą recepturę

Porady kulinarne: jak wykorzystać suszone grzyby w kuchni?

Suszone grzyby to smaczny dodatek do wielu potraw. Warto wzbogacić nimi smak dań obiadowych. Sprawdzają się jako składnik zup i farszów np. do krokietów. Doskonale komponują się też ze smażoną kapustą czy zapiekankami. Mogą być także wyśmienitym dodatkiem do różnych sosów.

Zobacz także: Przepis na pastę grzybową. Podpowiadamy, jak ją zrobić