Oceń
Spaghetti to klasyka kuchni włoskiej. Połączenie tego makaronu z aromatycznym sosem nie ma sobie równych. I chociaż przygotowanie takiego dania wydaje się szybkim i łatwym zadaniem, to w praktyce bywa z tym różnie. Często bowiem po ugotowaniu makaron jest daleki od ideału i nie wygląda apetycznie. Przyczyną może być ten kulinarny błąd, który zdarza nam się popełniać regularnie.
Kulinarne porady: na co uważać podczas gotowania makaronu spaghetti?
Jeżeli zależy ci na tym, aby makaron spaghetti smakował niczym z najlepszej, włoskiej restauracji musisz zwrócić uwagę na czas jego gotowania. Zdarza się, że trzymamy go w wodzie zbyt długo, przez co jest zbyt kleisty i nie nadaje się do jedzenia.
Taki makaron najlepiej gotować ok. 10 minut. Jeżeli zależy nam na tym, aby był lekko twardy, możemy skrócić odrobinę ten czas do 8 minut. Dzięki temu nasze danie zawsze będzie prezentować się na talerzu idealnie.
Zobacz także: Warzywne spaghetti to lekki obiad idealny na lato. Zrobisz je błyskawicznie
Kulinarne porady: pomysły na spaghetti
Makaron spaghetti można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w klasycznym wydaniu z sosem carbonara lub bolognese. Warto serwować go także z różnymi warzywami, np. z cukinią lub ze szpinakiem. Znakomitą propozycją kulinarną jest również zapiekanka makaronowa z dodatkiem delikatnego tofu, która idealnie sprawdzi się na szybki, wegetariański obiad.
Zobacz także:Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET
Oceń artykuł