Zamknij

Ten błąd podczas kiszenia ogórków popełnia wiele osób. O czym mowa?

02.08.2022 13:14
Ogórki kiszone
fot. Shutterstock

Zależy ci na tym, aby ogórki kiszone smakowały jak z babcinej spiżarni? Zwróć uwagę na ten szczegół podczas ich przyrządzania.

Soczyste ogórki kiszone to prawdziwy przysmak lata, bez którego trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię. Wiele osób przyrządza je samodzielnie według sprawdzonych przepisów. I chociaż nie wydaje się to trudnym zadaniem, to jednak zdarza się, że wygląd i smak tych domowych przetworów pozostawiają wiele do życzenia. Z czego to może wynikać? Okazuje się, że przyczyna jest bardzo prosta.

Porady kulinarne: jak zrobić idealne ogórki kiszone?

Ogórki kiszone są znakomitym dodatkiem do obiadu i kanapek. Można zrobić z nich też smakowitą zupę w sam raz na rodzinny obiad. Czasami narzekamy, że przygotowane przez nas kiszonki nie smakują najlepiej. W dodatku są zbyt miękkie i nie wyglądają apetycznie, chociaż wszystko robiliśmy zgodnie z recepturą. Być może jest to związane z tym, że zbyt długo zwlekaliśmy z przyrządzaniem tych przetworów.

Kiszenie ogórków należy bowiem rozpocząć jak najszybciej po ich zerwaniu. Nigdy nie należy odkładać tego na następny dzień, bowiem warzywa te szybko gniją. To może znacznie utrudnić proces fermentacji i w konsekwencji sprawić, że przetwory nie będą nadawały się do jedzenia.

Zobacz także: Jak poprawnie ukisić ogórki? Te triki warto znać

Porady kulinarne: na co jeszcze należy zwrócić uwagę podczas kiszenia ogórków?

Robiąc zapasy na zimę, warto wziąć pod uwagę jeszcze inne kwestie. Do kwaszenia najlepiej wybrać ogórki jędrne, nieprzerośnięte oraz o cienkiej skórce. Poza tym, zanim zabierzemy się do przyrządzania przetworów, warto wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć wszystkie słoiki i pokrywki, aby zgromadzone na nich drobnoustroje nie wpłynęły źle na fermentację. Należy również pamiętać o dokładnym wymoczeniu wszystkich warzyw w wodzie. Ważny jest także wybór odpowiedniej soli - najlepiej sprawdzi się w tym przypadku niejodowana.

Zobacz także: Przez tydzień piła sok z ogórków kiszonych. Jak to wpłynęło na jej ciało i wygląd?