Zamknij

Ten błąd podczas grillowania popełnia wiele osób. O czym mowa?

27.04.2022 12:10

O czym pamiętać podczas grillowania potraw? Warto zwrócić uwagę na ten szczegół.

Grill
fot. Shutterstock

Do majówki pozostaje już coraz mniej czasu. Jak co roku wiele osób spędzi ten czas w gronie rodziny i przyjaciół przy grillu. Często jest to doskonała okazja, aby wykazać się umiejętnościami kulinarnymi i zaskoczyć swoich bliskich różnymi przysmakami. Czego nie należy robić, przygotowując grillowe przekąski? Podpowiadamy.

Porady kulinarne: czego należy unikać podczas grillowania?

Aby wspólne grillowanie było udane, warto zwrócić uwagę na pewien szczegół już podczas przyrządzania różnych potraw. Często przygotowujemy marynatę na grilla w ostatniej chwili, co sprawia, że jedzenie nie jest w stanie przesiąknąć jej wyjątkowym smakiem i aromatem.

Za marynowanie najlepiej zabrać się dzień wcześniej albo przynajmniej na kilka godzin przed rozpoczęciem grilla. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasze dania oczarują wszystkich gości niesamowitym smakiem i zapachem.

Zobacz także: Jak grillować, żeby nie przytyć?

Porady kulinarne: z czego można przygotować marynatę na grilla?

Marynata potrafi doskonale wzbogacić smak różnych potraw. Możemy przyrządzić ją na wiele sposobów. Do jej przygotowania warto wykorzystać oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz różne aromatyczne przyprawy np. bazylię i zioła prowansalskie. Taka marynata jest szybka w wykonaniu. Doskonale sprawdzi się m.in. do szaszłyków albo grillowanych warzyw.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET

loader