Zamknij

Ten błąd podczas gotowania rosołu popełnia wiele osób. Sprawdź, o czym mowa

03.10.2022 13:20

Jak ugotować idealny rosół, który będzie smakował jak z najlepszej restauracji? Ważny jest ten szczegół.

Rosół
fot. Shutterstock

Rosół to zupa idealna na obiad w chłodne, jesienne dni. Nie tylko zachwyca cudownym zapachem, ale przede wszystkim doskonale rozgrzewa organizm. Jego wyjątkowy smak to w dużej mierze zasługa różnych warzyw m.in. cebuli, marchewki i pietruszki oraz aromatycznych przypraw. I chociaż przyrządzenie rosołu wydaje się banalne, to w praktyce bywa z tym różnie. Sprawdź, jakiego błędu należy unikać podczas gotowania tej zupy.

Porady kulinarne: jak ugotować idealny rosół?

Rosół to jedna z najbardziej popularnych zup w naszych kuchniach. Chętnie serwujemy ją zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i różnych uroczystości. Niezależnie od tego, czy podczas przyrządzania tej zupy trzymamy się tradycyjnego przepisu, czy pozwalamy sobie na małe kulinarne eksperymenty - warto zwrócić uwagę na tę podstawową zasadę.

Aby uzyskać idealny rosół, trzeba pilnować czasu jego gotowania. Często popełniamy błąd, trzymając wywar na kuchence zbyt krótko. Aby można było wydobyć najlepszy smak zupy, powinna stać na gazie najlepiej trzy godziny. Poza tym nie należy gotować jej na dużym ogniu. Przez to bowiem staje się mętna i traci swoje wyjątkowe walory.

Zobacz także: Dodaj do rosołu ten produkt. Jego smak cię zachwyci 

Porady kulinarne: jak serwować rosół?

Rosół możemy serwować na wiele sposobów. Aby cieszył oko apetycznym wyglądem, warto udekorować go natką pietruszki albo posiekanym koperkiem. Jako dodatek możemy wykorzystać też pachnącą bazylię. Taka zupa doskonale komponuje się z makaronem lub chrupiącym pieczywem, chociaż równie dobrze można podawać ją z kaszą jaglaną albo z brązowym lub białym ryżem.

Zobacz także: Jak zrobić pyszny, pożywny rosół? Zobacz najlepsze przepisy!

loader