Zamknij

Ten błąd może popsuć każdy koktajl. Sprawdź, czy też go popełniasz

19.05.2022 12:24

Uwielbiasz koktajle? Sprawdź, jakiego błędu unikać, aby zawsze smakowały idealnie.

Koktajl
fot. Shutterstock

W codziennym jadłospisie warto zrobić miejsce dla odżywczych koktajli. Są one źródłem wielu witamin i minerałów, dzięki którym możemy cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem. Zazwyczaj przyrządzamy je ze świeżych warzyw i owoców, wzbogacając ich smak różnymi dodatkami. Często jednak zdarza się nam popełniać pewien błąd, który może negatywnie wpłynąć na smak i wygląd tych napojów.

Kulinarne porady: oto błąd, który może popsuć smak koktajli

Po koktajle chętnie sięgamy przy różnych okazjach. Wiele osób jednak niepotrzebnie przyrządza je na zapas w zbyt dużych ilościach. Pewnie nieraz zdarzyło ci się włożyć swój ulubiony koktajl do lodówki i sięgać po niego przez kolejne dni. Niestety nie jest to dobry pomysł.

Warzywa i owoce bardzo szybko się utleniają, przez co ciemnieją i tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Przyrządzony z nich koktajl po kilku dniach nie tylko wygląda mało apetycznie, ale również ma mniej właściwości zdrowotnych. Lepiej zatem spożywać go tuż po zrobieniu. Jeżeli chcemy, aby był schłodzony, możemy wstawić go na chwilę do lodówki.

Zobacz także: Koktajl z rukoli pomoże ci zachować szczupłą sylwetkę. Zrobisz go bardzo szybko

Kulinarne porady: o czym jeszcze pamiętać podczas przyrządzania koktajli?

Czasami zdarza nam się przyrządzać koktajle niemal ze wszystkiego, co mamy w naszej kuchni. Wydaje nam się, że im większa różnorodność składników, tym koktajl będzie smaczniejszy i zdrowszy. Oczywiście warto zadbać o to, aby był on bogaty w witaminy i minerały, ale w tym przypadku również warto zachować złoty środek. Nadmiar dodatków nie zawsze idzie w parze z wyśmienitym smakiem oraz może być przyczyną różnych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zobacz także: Zielony koktajl z sałaty pomoże ci zachować piękny wygląd. Oto łatwy przepis

loader