Zamknij

Ten błąd często popełniamy podczas robienia dżemów. O czym mowa?

11.08.2022 15:43
Robienie dżemu
fot. Shutterstock

Przyrządzone przez ciebie dżemy nie nadają się do jedzenia? Sprawdź, z czego to może wynikać.

Letnie dni to najlepsza pora, aby sięgnąć po przepisy na smakowite dżemy czy konfitury z sezonowych owoców. Maliny, porzeczki czy morele sprawdzą się w tym przypadku idealnie. Niestety często zdarza się, że mimo wszelkich starań nasze domowe przetwory są dalekie od ideału, nawet jeśli ściśle trzymamy się receptury. Przyczyna tego problemu może być bowiem zupełnie inna.

Porady kulinarne: o czym pamiętać podczas przyrządzania dżemu?

Podczas przyrządzania dżemu wiele osób zapomina o odpowiednim przygotowaniu wszystkich słoików. Trzeba je nie tylko dokładnie wyczyścić, ale również wyparzyć. Możesz to zrobić z użyciem tradycyjnej metody, czyli podgrzewając wszystkie naczynia w gorącej wodzie przez ok. 15 minut. Trzeba jednak uważać, aby nie wkładać do wrzątku zimnych słoików, bo mogą przez to łatwo pęknąć.

Odpowiednie umycie i wyparzenie wszystkich słoików ma duży wpływ na proces pasteryzacji dżemów. Nawet najmniejsze drobnoustroje mogą bowiem sprawić, że wekowanie się nie uda i w konsekwencji nasza spiżarka będzie świecić pustkami.

Zobacz także: Dżem z malin to poezja smaku. Sprawdź, jak go zrobić

Pomysły na wykorzystanie dżemu w kuchni

Dżemy mają szerokie zastosowanie kulinarne. Są bowiem nie tylko smacznym dodatkiem do kanapek. Warto je wykorzystać również jako składnik ciast oraz deserów. Świetnie komponują się z naleśnikami i goframi. Mogą też sprawdzić się jako nadzienie do apetycznych babeczek lub tradycyjnych pączków.

Owocowe dżemy równie dobrze smakują w połączeniu z wytrawnymi przekąskami. Możesz je serwować np. z pieczonym serem camembert albo mozzarellą.

Zobacz także: Dżem morelowy to smaczny dodatek do kanapek. Sprawdź, jak go zrobić