Oceń
W jesienne dni przeziębienie może nas dopaść w najmniej spodziewanym momencie. Dlatego już teraz warto sięgnąć po naturalne sposoby na wzmocnienie swojej odporności. W naszych kuchennych szafkach skrywamy niezwykle skuteczny środek, dzięki któremu jesienna słota nie będzie nam straszna. O czym mowa?
Porady kulinarne: przyprawa na wzmocnienie odporności
Przyprawy zwykle stosujemy po to, aby wzbogacić smak różnych dań, zapominając o tym, że wiele z nich ma także znakomite właściwości zdrowotne. Niektóre produkty mogą doskonale ochronić nasz organizm przed sezonowymi infekcjami. Jednym z nich jest kardamon o rozgrzewającym działaniu.
Lista korzyści ze spożywania tej przyprawy jest bardzo długa. Zawiera ona m.in. witaminę C, która wspomaga pracę układu immunologicznego. Działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie i pomaga łagodzić dolegliwości związane z przeziębieniem takie jak katar czy kaszel. Dodawanie kardamonu do różnych potraw może wpłynąć również pozytywnie na nasz układ trawienny ze względu na zawarty w nim błonnik pokarmowy.
Zobacz także: Ta przyprawa wspomaga trawienie. Warto mieć ją w swojej kuchni
Porady kulinarne: do czego stosować kardamon w kuchni?
Kardamon pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i smacznych deserów z dodatkiem sezonowych owoców np. gruszek i jabłek. Znakomicie komponuje się także z różnymi koktajlami. W jesienne dni warto również dodać odrobinę tej przyprawy do kawy lub herbaty. Nie tylko bowiem wzmocni ich aromat, ale też doskonale nas rozgrzeje.
Zobacz także: Każdy z nas ma tę przyprawę w swojej kuchni. Przed laty miała magiczne zastosowanie
Oceń artykuł