Zamknij

Suszenie śliwek - jak to robić? Ile suszy się śliwki?

23.02.2021
Aktualizacja: 23.02.2021 20:59
Jak suszyć śliwki?
fot. Shutterstock

Suszone śliwki to przysmak, który uwielbia wiele osób. Najczęściej decydujemy się na zakup gotowych suszonych owoców. Warto jednak samodzielnie zrobić suszone śliwki, by cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale i gwarancją kontrolowanego przez nas przygotowania. 

Domowe sposoby na przygotowanie suszonych śliwek nie są trudne czy skomplikowane, jednak dość czasochłonne. Zanim przystąpimy do suszenia, musimy wybrać te najbardziej do tego procesu odpowiednie. Śliwki, które chcemy przeznaczyć do suszenia, powinny być w pełni dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone. Poniżej przeczytasz, jak dokładnie powinien wyglądać proces przygotowania i suszenia śliwek. 

Zobacz także: Sen o smacznych owocach - upewnij się, czy wróży pomyślność

Suszone śliwki w piekarniku 

Pierwszym sposobem, jaki ci przekażemy, jest suszenie śliwek w piekarniku. Jak to zrobić krok po kroku? 

  1. Śliwki myjemy i blanszujemy, czyli przelewamy niemal wrzącą wodą przez około minutę, a następnie od razu przelewamy zimną wodą. Blanszowanie zmiękczy skórkę i pomoże usunąć z jej powierzchni woskowy nalot. 
  2. Osuszamy śliwki, przekrajamy na pół i usuwamy pestki (jeśli wolisz, możesz pozostawić pestki i suszyć śliwki w całości). Owoce umieszczamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem lub na gęstej kratce do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 40-50 stopni. Jeśli posiadasz piekarnik z termoobiegiem - użyj tej funkcji. W przypadku braku takiej opcji, uchyl lekko drzwiczki piekarnika. 
  3. Po około czterech godzinach, jeśli skórki śliwek zaczęły się już marszczyć, zwiększamy temperaturę do 60 stopni
  4. Owoce pozostawiamy w piekarniku przez dobę, jeśli jednak nie chcemy ryzykować popękania skórki i nadmiernego wysuszenia owoców, możemy suszyć je na raty - tak by w sumie były suszone przez 24 godziny. 
  5. Co jakiś czas powinniśmy przemieszać śliwki, by były podgrzewane równomiernie. 
  6. Po 24 godzinach suszenia sprawdzamy, czy z żadnej śliwki nie wycieka sok. Te, które są jeszcze zbyt wilgotne, zostawiamy w piekarniku, resztę wyciągamy. 

Dobrze ususzone śliwki mają miękki, elastyczny miąższ, a ich skórka powinna być bardzo ciemna, niemal czarna, pomarszczona i lśniąca. 

Zobacz także: Pierogi z suszonymi śliwkami - pyszne i pożywne danie

Jak suszyć śliwki? Specjalne suszarki 

Jeśli posiadasz w domu suszarkę do grzybów, warzyw i owoców, możesz użyć jej zamiast piekarnika. Plusem tej metody jest niewątpliwie brak ryzyka, że owoce się przypalą. Proces suszenia śliwek w suszarce elektrycznej jest też znacznie krótszy niż w piekarniku. Do suszenia śliwek w ten sposób przygotowujemy owoce tak samo, czyli myjemy je, blanszujemy i drylujemy. Następnie umieszczamy śliwki w suszarce skórką do dołu i suszymy je przez osiem godzin. Następnego dnia ponownie włącz suszarkę na osiem godzin. 

Zobacz także: Poznaj smaczne przepisy na sos śliwkowy. To bardzo smaczny dodatek, który urozmaici każde danie!

Śliwki suszone - jak zrobić? 

Jeszcze jedną metodą suszenia śliwek jest wystawienie owoców na działanie promieni słonecznych. To niewątpliwie bardzo ekologiczny sposób, jednak również najbardziej czasochłonny. Śliwki wykładamy na ściereczkę lub nawlekamy na nitkę jak grzyby. Suszenie śliwek na słońcu potrwa od pięciu do sześciu dni, pod warunkiem, że pogoda będzie cały ten czas dopisywać. Oczywiście musimy stale pamiętać o wystawionych na zewnątrz owocach, by nagła zmiana pogody nie zniweczyła naszych wysiłków. 

Zobacz także: Kompot z suszu na 3 sposoby. Odkryj jego smak na nowo!

Suszenie śliwek w domu - sposób na smaczną przekąskę 

Suszone śliwki to doskonały dodatek do wielu potraw, jednak równie wspaniale smakują same - jako zdrowa przekąska. Takie owoce oczywiście są dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym, jednak ich cena jest dla niektórych osób wprost zatrważająca. Dużo ludzi również nie ufa producentom i obawia się, że proces suszenia owoców nie był do końca dobry dla składników odżywczych znajdujących się w śliwkach. Dla jednych i drugich doskonałym sposobem na zdobycie tego przysmaku będzie przygotowanie go samodzielnie  w domowych warunkach - zgodnie z naszymi radami. 

Zobacz także: Uwielbiasz owoce? Sprawdź trzy pomysły na sałatki owocowe!

Suszone śliwki - właściwości 

Wiele osób je suszone śliwki na zaparcia, gdyż zawierają dużą ilość błonnika - pektyn. To znakomita przekąska dla osób będących na diecie, ponieważ nie jest bardzo kaloryczna, a doskonale reguluje procesy trawienne. Kompot z suszonych śliwek lub dietetyczne ciasto z suszonymi śliwkami świetnie urozmaicą dietę odchudzającą i nie tylko. Jeśli nie jesteś na diecie i nie musisz jeść suszonych śliwek na odchudzanie, możesz wzbogacić swoje menu o niezwykle smaczne pierogi z suszonymi śliwkami. Warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu tych suszonych owoców, by nie straciły swoich walorów. Najlepsze będzie suche, chłodne i zacienione miejsce, zatem w tym przypadku idealna będzie lodówka.