Zamknij

Suszenie grzybów w piekarniku - jak prawidłowo powinno wyglądać?

19.02.2021
Aktualizacja: 19.02.2021 14:55
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
fot. Shutterstock

Grzyby są bardzo smacznym i wyrazistym elementem wielu potraw, na które przepisy możemy znaleźć w zeszytach z przepisami naszych mam i babć, książkach kucharskich, a także w Internecie. Nie każdy lubi i umie zbierać grzyby, jednak każdy może pozwolić sobie na suszenie grzybów w piekarniku, na słońcu lub w suszarce, by móc cieszyć się przepysznymi daniami z ich dodatkiem.  

Aby twoje potrawy były urozmaicone tym wyjątkowym smakiem i aromatem, powinieneś się dowiedzieć, jak wygląda suszenie grzybów w piekarniku. Poniżej przedstawimy wszystko, co musisz wiedzieć nie tylko na temat suszenia grzybów, ale też ogólne informacje o tym składniku, które z pewnością przydadzą ci się w kuchni. 

Zobacz także: Grzyby jadalne - sprawdź, które okazy należy zbierać

Suszenie grzybów w piekarniku - przygotowania 

Zastanawiasz się w jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku? Albo czy każdy piekarnik może posłużyć do suszenia grzybów? A przede wszystkim - czy wszystkie grzyby nadają się do suszenia? To naturalne, że masz setki pytań, w końcu nikt nie rodzi się ze świadomością, jak powinno się suszyć grzyby w piekarniku. 

Zanim jednak odpowiemy ci jak zabrać się za suszenie grzybów, podpowiemy, jakie grzyby wybrać do tego procesu. Największą popularnością cieszą się: 

Nie jest zbyt powszechne przetwarzanie w ten sposób kurek i maślaków, które dosyć problematycznie zachowują się w czasie suszenia w piekarniku. 

Zobacz także: Bezpieczne grzybobranie - wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć

Wielkość grzybów  

Ważniejszą kwestią niż rodzaj jest wielkość grzybów, bo to właśnie te większe okazy powinieneś wykorzystać do suszenia, natomiast małe grzybki lepiej marynować. Podczas wyboru grzybów do suszenia bardzo ważne jest również sprawdzenie, czy grzyby nie są robaczywe. Te, które są zjadane przez kogoś innego niż ty, musisz bezwarunkowo wyrzucić, by robaki nie zainteresowały się też zdrowymi grzybami. 

Oczyszczenie i segregacja grzybów 

Kolejnym, niezwykle istotnym etapem jest przygotowanie grzybów do suszenia. Przede wszystkim grzyby muszą być oczyszczone. W tym celu użyj nożyka i lekko zwilżonej szorstkiej gąbki. Pod żadnym pozorem nie powinieneś moczyć grzybów przed suszeniem! Oczyszczanie grzybów to nic innego jak zeskrobywanie zabrudzeń (resztek ziemi, ściółki). Przeprowadzając ten zabieg, możesz od razu posegregować grzyby - trzonki oddziel od kapeluszy, gdyż nie będą suszone razem. Dobrze jest również posegregować grzyby gatunkami, gdyż poszczególne rodzaje mogą wysychać w różnym tempie. 

Musisz wiedzieć również, że jeśli jednak postanowiłeś ususzyć kurki (pieprzniki jadalne), to nie odcinaj im korzonków - te grzyby suszy się w całości. Gdy masz natomiast zamiar suszyć maślaki, musisz zdjąć z ich kapeluszy błoniastą skórkę, która jest ciężkostrawna. 

Po zakończeniu czyszczenia grzybów możesz zabrać się za krojenie. Zarówno trzony, jak i kapelusze muszą być przed suszeniem pokrojone. Kapelusze pokrój na paski o grubości około pół centymetra, natomiast trzonki przekrój na pół lub na cztery części, w zależności od tego jak są duże. 

Zobacz także: Opieńki nie są grzybami trującymi! Pomysły na 2 szybkie dania z opieńkami - koniecznie je wypróbuj!

Jak suszyć grzyby w piekarniku? 

Zanim dowiesz się wszystkiego na temat ustawiania parametrów piekarnika, wtrącimy jeszcze jedną bardzo ważną informację. Kupując lub zbierając grzyby, staraj się unikać przechowywania ich w folii. Jeśli zapakujesz grzyby do foliowej reklamówki, nie tylko się pogniotą, ale też mogą zacząć się psuć. Dlatego grzybiarzy zazwyczaj spotyka się z koszami. Grzyby należy przygotować najlepiej jeszcze tego samego dnia, w którym zostały przyniesione do domu

Jeżeli masz już przygotowane do suszenia grzyby, czyli obrane, pokrojone i posegregowane, możesz nastawić piekarnik. Najlepszy do tej czynności będzie piekarnik elektryczny z termoobiegiemZalecenie to jest uzasadnione tym, że podczas suszenia grzybów musisz zostawić lekko uchylone drzwiczki od piekarnika. Jeśli w piekarniku gazowym zostawiłbyś uchylone drzwiczki, mogłoby dojść do zgaszenia płomienia, a tym samym do ulatniania się gazu. Oczywiście możesz podjąć to ryzyko, jednak pamiętaj, by sprawdzać dość często, czy na pewno pali się płomień

Niektóre piekarniki z termoobiegiem mają wbudowany czujnik, który wyłącza piekarnik, gdy drzwiczki są długo uchylone. Jeśli twój piekarnik ma taką funkcję, polecamy co jakiś czas uchylić na chwilę drzwiczki, by para ulatniająca się z grzybów miała gdzie uciec. 

Zobacz także: Grzyby suszone - wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

W jakiej temperaturze suszyć grzyby? 

Nastaw piekarnik na 50 st. Celsjusza z funkcją termoobiegu. W czasie gdy będzie się nagrzewał, rozłóż grzyby na wyjętych z piekarnika rusztach lub blaszkach. Jeśli użyjesz rusztów, zalecamy, byś podłożył pod nie blaszki lub brytfanny - w trakcie suszenia grzyby kurczą się, a dzięki temu nie spadną na dno piekarnika. W przypadku zastosowania blachy, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ułóż grzyby obok siebie tak, by się nie dotykały. Pamiętaj, żeby korzonki i poszczególne gatunki grzybów były ułożone w oddzielnych grupach. Gdy piekarnik nagrzeje się już do 50 st. Celsjusza, włóż do niego grzyby i zostaw lekko uchylone drzwiczki. Robi się tak po to, by wydostająca się z grzybów wilgoć mogła szybko ulecieć na zewnątrz, a nie być cały czas w obiegu wewnątrz piekarnika. 

Co jakiś czas obróć grzyby, a gdy plastry już trochę obeschną, zmniejsz temperaturę piekarnika do 40 st. Celsjusza. Suszenie grzybów w piekarniku może zająć nawet kilka godzin, jednak bardzo ważne jest, by były całkowicie wysuszone. Jeśli pozostanie w nich choć trochę wilgoci, zaczną pleśnieć i będą nadawały się do wyrzucenia. 

Nie warto też próbować przyspieszyć procesu suszenia poprzez zwiększanie temperatury. W wyższej temperaturze powierzchnia grzybów może się zapiec, stwardnieć, a co za tym idzie, woda z ich wnętrza nie będzie miała jak odparować, co w konsekwencji poskutkuje niedosuszeniem się grzybów lub wydłużeniem procesu suszenia. 

Bardzo ważne jest częste kontrolowanie suszenia grzybów w piekarniku, gdyż w niektórych urządzeniach temperatura nie rozkłada się równomiernie i od strony drzwiczek jest trochę niższa. Dlatego dobrze jest co jakiś czas obrócić ruszt lub blaszkę o 180 stopni. Warto również zwrócić uwagę, czy grzyby rzeczywiście przysychają, czy też pęcznieją. Jeśli wyglądają na lekko spuchnięte, musisz zmniejszyć temperaturę i nieco szerzej uchylić drzwiczki. 

Zobacz także: Śniły ci się grzyby? Sprawdź interpretacje tego snu!

Jakie jeszcze grzyby można suszyć w piekarniku? 

Pisaliśmy już, że najpopularniejsze wśród grzybów do suszenia w piekarniku są borowiki, kozaki, smardze i podgrzybki. Niektórzy lubię też suszone kurki i maślaki - te drugie jednak mają w sobie dużą zawartość wody i trzeba się liczyć z tym, że ich masa po wysuszeniu będzie zdecydowanie mniejsza niż w przypadku innych gatunków. Do suszenia nadają się również pieczarki, opieńki oraz kapelusze kani. 

Zobacz także: Sos grzybowy wigilijny. Trudno wyobrazić sobie święta bez niego

Jak przechowywać grzyby po wysuszeniu w piekarniku? 

Niektórzy są zwolennikami przechowywania suszonych grzybów w płóciennych woreczkach, gdyż uważają, że dzięki takiemu naturalnemu i przepuszczającemu powietrze opakowaniu nie stracą aromatu. Jest to oczywiście prawda, jednak sporym minusem przechowywania grzybów w płóciennym woreczku, jest fakt, że są przez to łatwo dostępne dla pasożytów, głównie moli spożywczych. 

Najlepiej przechowywać grzyby w szczelnie zamkniętych pojemnikach ze szkła bądź tworzywa sztucznego. Istnieją opinie, że lepiej jest trzymać każdy gatunek grzybów oddzielnie, ponieważ gdy będą przechowywane razem, stracą swój unikalny aromat i przybierają jeden wspólny - mieszany. Niezależnie od tego czy też jesteś tego zdania i będziesz przechowywał każdy gatunek suszonych grzybów w innym pojemniku, czy wrzucisz wszystkie do jednego, to najważniejsze jest to, że tylko hermetyczne zamknięcie zapewni ochronę suszu przed wilgotnym powietrzem i nie dopuści robactwa do środka. 

Wypełnione grzybami pojemniki trzymaj w zacienionym miejscu, by nie były narażone na działanie promieni słonecznych. Do każdego pudełka możesz zapobiegawczo wrzucić liść laurowy, który jest naturalnym postrachem moli spożywczych. 

Zobacz także: Boczniaki to grzyby bogate w wiele wartości odżywczych. Sprawdź najlepsze przepisy z tymi okazami

Suszenie grzybów - inne sposoby 

Suszenie grzybów w piekarniku to nie jedyny sposób na otrzymanie tego smacznego składnika sosów, zup i innych potraw. Nasze babcie nie posiadały przecież piekarników elektrycznych, a jakoś sobie radziły z suszeniem tych leśnych smakołyków. Od sposobów naszych babć właśnie zaczniemy naszą listę sposobów na suszenie grzybów inną metodą niż piekarnik elektryczny. 

  • Piec kaflowy 

Pamiętasz wielkie, gorące piece kaflowe, na których zawsze coś się pichciło? A może masz jeszcze w swoim domu taki staromodny piec? Jeśli tak, to zapewne wiesz, że piec kaflowy jest praktycznie niezastąpiony w kwestii suszenia grzybów. Grzyby mogą być suszone na piecu kaflowym zarówno rozłożone na blaszkach do pieczenia, jak i nawleczone na nitki. Blachy zazwyczaj kładło się na piecu, natomiast korale z grzybów wieszało się nad paleniskiem. Jeśli nie posiadasz pieca kaflowego, grzyby nawleczone na nitkę możesz zawiesić nad kuchenką gazową. 

  • ońce 

Nasze babcie bardziej niż my doceniały naturalną moc słońca, jednak do dziś wiele osób korzysta z jego ciepłych promieni nie tylko podczas opalania się, ale też do suszenia grzybów lub owoców. Stosując metodę suszenia grzybów na słońcu, również można je rozłożyć na blaszce lub nawlec na nitkę i położyć lub powiesić w dobrze nasłonecznionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się jednak do tego celu specjalna siatka. Niektórzy preferują rozkładanie grzybów do suszenia na materiale - prześcieradle lub ściereczkach -  jednak w tym przypadku trzeba się liczyć z tym, że tkaniny nie będą się po suszeniu nadawały już do niczego innego. 

  • Kaloryfer 

Jest to bardzo wygodna opcja, która pozwala suszyć grzyby zebrane późną jesienią, gdy słońca na niebie jest już jak na lekarstwo. Decydując się na taką metodę suszenia grzybów, najlepiej jest je nawlec na nitkę. Pamiętaj, by kawałki grzybów były nieco większe - to pozwoli im się utrzymać na nitce do całkowitego wysuszenia. Końce nitki przywiąż po bokach kaloryfera tak, by grzyby zwisały swobodnie przez całą jego długość. Możesz umieścić grzyby też na pergaminie, który potem ułożysz na kaloryferze. Papier śniadaniowy lub do pieczenia, warto jest delikatnie podziurawić szpilką, dzięki czemu nastąpi większa cyrkulacja powietrza. 

  • Suszarka elektryczna 

To już jeden z bardziej współczesnych sposobów na suszenie grzybów. Jest również jedną z najłatwiejszych, ponieważ suszenie prawdziwków, kozaków i innych grzybów nie wymaga wówczas praktycznie żadnego wysiłku. To, w jakiej temperaturze należy suszyć w tym urządzeniu, jest dokładnie opisane w instrukcji obsługi. W instrukcji znajdziesz również informacje o przewidywanym czasie suszenia grzybów - zwykle jest to około sześć godzin. Pamiętaj jednak, że grubość krajanki ma spore znaczenie - grzyby pokrojone w grubsze plastry muszą się suszyć nieco dłużej od tych pokrojonych cienko. 

  • Lodówka 

To nie żart! Naprawdę da się ususzyć grzyby w lodówce. I choć wydaje się, że do suszenia grzybów wymagana jest wysoka temperatura, to jednak można to zrobić za pomocą zimnej lodówki. W tym celu należy ułożyć pokrojone grzyby na półkach lodówki wyłożonych pergaminem. Dobrze jest umieścić w niej pochłaniacz wilgoci, bo tak jak w przypadku piekarnika trzeba się jej będzie systematycznie pozbywać. Ta metoda zdecydowanie jest jedną z najbardziej czasochłonnych - suszenie grzybów w lodówce potrwa kilka dni

Zobacz także: Przepis na sos grzybowy jest naprawdę łatwy. Wypróbuj go koniecznie!

Suszenia grzybów w piekarniku - ciekawostki i nie tylko 

Prawdziwi smakosze suszonych grzybów nie zalecają suszenia ich w piekarniku, gdyż łatwo jest przypalić lub przesuszyć grzyby. My jednak uważamy, że jeśli będziesz postępował zgodnie z naszymi zaleceniami, to nic takiego nie będzie miało miejsca. 

  • Funkcja termoobiegu w piekarniku 

Niektórzy uważają, że jak suszenie grzybów w piekarniku, to tylko z wyłączoną funkcją termoobiegu. Oczywiście termoobieg nie jest bezwzględnie konieczny, ale bez niego proces suszenia znacznie się wydłuży. 

  • Naturalne suszenie grzybów 

Są także osoby, które twierdzą, że suszenie grzybów zawsze powinno odbywać się jak najbardziej naturalnie i zalecają, by każdorazowo zaczynać suszenie od wyniesienia grzybów na świeże powietrze, a następnie tylko je dosuszać w piekarniku, suszarce lub na kaloryferze. O ile nie uważamy takiego podejścia za coś negatywnego, o tyle mamy świadomość, że nie każdy może sobie pozwolić na taką metodę (np. mieszkańcy bloków bez balkonów). Sporym minusem takiego podejścia jest również dość kapryśny polski klimat: nie zawsze jesienią świeci słońce, a jak wiemy, suszenie grzybów należy rozpocząć jak najszybciej po przyniesieniu ich do domu. 

Niezależnie od wybranej metody suszenia, należy uważać, by grzybów nie przesuszyć. Przesuszony grzyb jest twardy, kruszy się i traci wszelkie walory smakowe, a jego zdrewniała faktura nie zachęca do spożycia. Dobrze wysuszony grzyb złamie się dopiero po mocniejszym naciśnięciu. 

Istnieje również teoria, że grzyby, które są robaczywe, można włożyć do piekarnika, gdyż wysoka temperatura zabija robaki. My jednak nie zalecamy takich zabiegów, gdyż są zbyt ryzykowne - jeśli nie dopilnujesz, by temperatura piekarnika była odpowiednio wysoka, robaki przeniosą się do zdrowych grzybów. 

Zobacz także: 3 przepisy na zupę grzybową. Poznaj je przed świętami!

Podsumowanie - o czym musisz pamiętać, susząc grzyby 

  1. Do suszenia nadają się jedyniezdrowe, świeże i dość duże grzyby
  2. Nie mocz i nie myj grzybów pod bieżącą wodą przed suszeniem.
  3. Czyść grzyby na sucho- nożykiem, szorstką gąbką lub szczoteczką. 
  4. Mniejsze grzyby lepiej jest zamarynować bądź od razu zrobić z nich sos, który, jeśli wyjdzie w za dużej ilości, możesz zamrozić (przed dodaniem śmietany). 
  5. Zawsze susz kapelusze i korzonki oddzielone od siebie.
  6. Dobrze jest suszyć grzyby podzielone nagrupy jednakowych gatunków
  7. Grzyby, które są dobrze wysuszonenie kruszą się, są giętkie. 
  8. Przechowuj grzybyw szczelnie zamkniętych pojemnikach i w nienasłonecznionych miejscach. 
  9. Susząc grzybyw piekarniku, nie nastawiaj go na więcej niż 50 st. C, pamiętaj o uchyleniu drzwiczek i systematycznym obracaniu grzybów (mniej więcej co godzinę). 
  10. Decydując się na suszenie grzybów na słońcu, nie zapomnij o nich inie dopuść, by zmoczył je deszcz (wstępnie przesuszone, a następnie namoczone przez deszcz grzyby nie nadają się do ponownego wysuszenia) lub porwał wiatr. 
  11. Jeśli wybierzesz suszenie grzybów na nitce, czy to na kaloryferze, piecu, słońcu, czy nad kuchenką, pamiętaj, bypokroić je na nieco grubsze kawałki
  12. Dostajesz, kupujesz lub zbierasz często grzyby?Zainwestuj w siatkę do ich suszenia, którą będziesz mógł użyć zarówno do suszenia grzybów w piekarniku, jak i na słońcu. 

Smacznego!