Zamknij

Serce palmy to przysmak, który świetnie wpływa na urodę. Jakie dania z nim przyrządzić?

22.10.2021 12:29
Serce palmy (palmito): co to, gdzie kupić, ile kosztuje, przepisy wegetariańskie
fot. Shutterstock

Serce palmy, znane też jako palmito, to jarzyna stosowana w przepisach na dania wegańskie, ale nie tylko. Ma wiele cennych właściwości. Gdzie je kupić i ile kosztuje?

Serce palmy brzmi dość egzotycznie i kojarzy nam się przede wszystkim z botaniką. W rzeczywistości jest to produkt, który śmiało możemy wykorzystać w swojej kuchni. Zazwyczaj stosuje się go do przyrządzania dań wegetariańskich, np. jako jeden z dodatków do sałatek, który podkręci ich smak. Można jednak przyrządzić z nim także inne potrawy. Dlaczego warto stosować go w swojej diecie? Okazuje się, że serce palmy ma wyrazisty smak, a jednocześnie jest bogate w wiele cennych właściwości odżywczych. Sami zobaczcie, czym się charakteryzuje, ile kosztuje, gdzie je kupić i przede wszystkim - do czego stosować? 

Zobacz także:  Jak zrobić wege smalec? Poznaj nasze 3 sprawdzone przepisy

Serce palmy - czym jest palmito i jakie ma właściwości?

Serce palmy to składnik ceniony w wielu kuchniach świata. W Polsce jednak wciąż cieszy się niewielką popularnością. A szkoda - jest to bowiem produkt o wielu cennych właściwościach odżywczych.

Palmito, bo tak również nazywa się serce palmy, to egzotyczna jarzyna o bardzo niskiej kaloryczności. Jest to rdzeń wydobywany ze środka pnia różnych gatunków palm - kokosowej, brzoskwiniowej oraz euterpy jadalnej lub warzywnej. W związku z tym największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich i Ameryce Południowej. Produkt ten został jednak rozpowszechniony już na całym świecie. 

Warto stosować go w swoich potrawach ze względu na różne wartości odżywcze, jakie posiada. Serce palmy:

  • to bogate źródło witamin A i C,
  • ma dużą zawartość minerałów, przede wszystkim cynku, manganu i wapnia,
  • świetnie wpływa na urodę - poprawia stan cery i wzmacnia włosy,
  • wspomaga odporność, 
  • pozytywnie wpływa na stawy i układ kostny,
  • koi układ nerwowy.

Zobacz także:  Pasta tahini to smaczny dodatek do różnych potraw. Jak ją zrobić?

Serce palmy - ile kosztuje i gdzie kupić?

Serce palmy z reguły kupuje się w puszce lub słoiku. W polskich sklepach nie występuje bowiem w świeżej wersji. Jest dość chrupiące w konsystencji, a w smaku porównywane jest do karczochów lub szparagów. 

Palmito nie kupicie w pierwszym, lepszym sklepie. Najlepiej nabyć je w sieci - możecie je dostać w sklepach ze zdrową żywnością np. bee.pl, ale także na allegro.pl. Stacjonarnie dostępne jest w Kuchniach Świata. Jego cena waha się w granicach 12 zł za 500 g. 

Serce palmy - przepisy

Serce palmy z reguły wykorzystuje się w różnego rodzaju sałatkach. To jednak niejedyne danie, do którego można użyć palmito. Podpowiadamy 3 przepisy na potrawy z dodatkiem serca palmy.

1. Serce palmy - sałatka

Składniki dla 2 osób: 

  • 200 g serca palmy w zalewie,
  • 2 jajka,
  • szczypiorek,
  • 200 g liści szpinaku typu baby,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 20 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku.

Na początku gotujemy jajka na twardo. Następnie obieramy je i kroimy w ćwiartki. Szpinak myjemy i wkładamy do miski. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Serca palmy odcedzamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając go do majonezu. Taki sos wlewamy do sałatki. Posypujemy ją parmezanem. 

Zobacz także:  Sałatka z kozim serem na 5 różnych sposobów. Wybierz składniki idealne dla siebie

2. Makaron z sercem palmy

Składniki dla 2 osób: 

  • 200 g serca palmy,
  • 1 cukinia,
  • puszka pomidorów pelati,
  • 200 g łososia bez skóry,
  • 20 g parmezanu,
  • masło do smażenia.

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy od niej końcówki i wydrążamy pestki. Następnie obieraczką robimy z niej makaron à la tagliatelle. Potem należy zblanszować warzywo. Zalewamy je wrzątkiem i pozostawiamy na około 3 minuty. Następnie przekładamy cukinię do wody z kostkami lodu na kolejne 3 minuty. Potem nakładamy warzywo na talerze.

W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Łososia kroimy w kostkę i go podsmażamy. Następnie dodajemy do niego pokrojone w kostkę serce palmy i wrzucamy pomidory. Wszystko razem dusimy około 10 minut. Na końcu polewamy sosem makaron z cukinii i posypujemy całe danie parmezanem. 

3. Wegańskie kotleciki z serca palmy

Składniki dla 2 osób:

  • 400 g serca palmy w zalewie,
  • 240 g ciecierzycy,
  • pęczek kolendry, 
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, curry. 

Serca palmy i ciecierzycę odcedzamy. Oba produkty rozdrabniamy widelcem i łączymy ze sobą, żeby powstała papka. Dodajemy do tego przyprawy i posiekaną kolendrę. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Do kotlecików można dobrać dowolne dodatki - soczewicę, ryż, kaszę i różnego rodzaju surówki, np. surówkę z kapusty pekińskiej

Zobacz także:  Kotlety z dyni to świetny pomysł na obiad! Poznaj nasze przepisy na wegeburgery na 5 sposobów

Źródło: materiały prasowe/bee.pl