Zamknij

Ryba na Wigilię zamiast karpia – sandacz, pstrąg, łosoś lub halibut

Adrianna Kostecka
04.12.2020
Aktualizacja: 04.12.2020 17:26
Ryba na Wigilię zamiast karpia na talerzu
fot. Shutterstock

Na polskich stołach wigilijnych od ponad półwiecza króluje karp. Co jednak zrobić, gdy za nim nie przepadamy? Sandacz, pstrąg, łosoś czy halibut to dobre ryby na Wigilię, które przypadną do gustu największym smakoszom.

Wigilijny smażony karp to już tradycja. Nie tak odległa, jak by się mogło wydawać, bo od czasów PRL-u, ale faktem jest, że nie wyobrażamy sobie bez niej wigilijnej wieczerzy. A co, jeśli… właśnie sobie wyobrażamy? Co zamiast karpia? Jaka ryba będzie dobra na święta?

Wigilijny karp – zalety i wady

Co do wyboru zupy na wieczerzę wigilijną, Polacy mogą się różnić (barszcz z uszkami, grzybowa, migdałowa, śledziowa…). Ale potem wszyscy jedzą smażonego karpia. Ta dość świeża (kilkudziesięcioletnia) tradycja przyjęła się w większości naszych domów. Karp jednak ma nie tylko zwolenników. Są tacy, dla których pachnie mało atrakcyjnie, bo mułem. Innym przeszkadza to, że ma dużo ości. Inni zaś woleliby spędzić ten czas bez jedzenia mięsa, także rybiego. A czasem wreszcie ktoś ma chęć na odmianę. Jakie inne ryby na Wigilię polecamy?

Ryba na Wigilię zamiast karpia – sandacz

Eleganckim i pysznym zastępstwem za karpia może być sandacz. To jedna z tych ryb słodkowodnych, która nie ma odstraszającego zapachu mułu. Poza tym jest neutralna w smaku, więc stanowi  wdzięczny materiał do kulinarnej obróbki. Lekkostrawne mięso sandacza jest bogate w żelazo, witaminę D i selen. Nie akumuluje rtęci, więc jest bezpieczny dla ciężarnych i małych dzieci.

W wersji wigilijnej można go podać smażonego w płatkach migdałów. To pyszne, chrupiące i proste do wykonania danie z pewnością skusi nawet największego fana tradycyjnego karpia.

Ryba na Wigilię zamiast karpia – dorsz

W poprzedniej epoce dorsze cieszyły się złą sławą i nawet ułożono nieelegancki wierszyk na temat ich smaku. Czas zadać kłam tym nieprawdziwym opiniom. Niesmaczny jest tylko dorsz źle przyrządzony!

To ryba o delikatnym, neutralnym smaku, w dodatku lekkostrawna i niskokaloryczna (niestety, smażona traci tę zaletę). Ma mało ości, a dużo białka, selenu, magnezu i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 (zwłaszcza dorsz z Pacyfiku).

Jak go przyrządzić, by podkreślić jego zalety? Oczywiście, można po prostu filety z dorsza usmażyć jak karpia, ale warto pokusić się o coś bardziej wyrafinowanego. Oryginalnym i przepysznym daniem będzie na przykład dorsz pieczony w sosie cytrynowym, z bożonarodzeniowym akcentem w postaci żurawiny. Lekko, kolorowo, smakowicie.

Ryba na Wigilię zamiast karpia – halibut

Halibut na wigilijnym stole to propozycja dla tych, którzy lubią mniej spotykane smaki. Ta morska ryba może ważyć nawet 300 kg, a tłuszczu w niej niewiele. Zawiera za to łatwo przyswajalne białko, witaminy B6 i B12 oraz wiele mikroelementów, jak magnez czy fosfor. Niestety, jako ryba długowieczna gromadzi też w sobie wiele związków szkodliwej rtęci, nie jest więc opcją dla każdego – zwłaszcza powinny na halibuta uważać kobiety w ciąży.

Ale wszyscy inni od święta mogą się cieszyć wspaniałym, delikatnym smakiem halibuta. Zamacerowany w soku z cytryny, a potem oprószony mąką, solą i pieprzem i w rzucony na patelnię będzie wyborny i z powodzeniem zastąpi karpia jako smażona ryba na święta.

Ryba na Wigilię zamiast karpia – łosoś

Łosoś to dobra ryba na Wigilię. Ba! To gwarancja prawdziwej uczty. Ta morsko-rzeczna ryba o charakterystycznym różowym mięsie (intensywnym zwłaszcza w przypadku łososi hodowlanych) jest wprawdzie tłusta, ale zdrowa. Jej tłuszcze to bowiem przede wszystkim potrzebne nam omega-3. Łosoś jest też bogaty w towarzyszące tłuszczom witaminy A, D i E oraz w białko.

Jego delikatne mięso można przyrządzać na wiele sposobów. Smażony łosoś będzie istną rozpustą dla podniebienia! Godny uwagi jest także pomysł na mniej kaloryczną wersję podania tej ryby, czyli pieczonego łososia ze szpinakiem. To danie pasuje i na Wigilię, i na uroczysty obiad świąteczny.

Ryba na Wigilię zamiast karpia – wegeryba

Na koniec rada dla wszystkich tych, którzy mięsa nie jedzą, oraz dla tych, którzy ich goszczą. Smażony karp może zostać świetnie zastąpiony przez… rybę z selera! Pokrojony na grube plastry korzeń selera, gotowany do miękkości w towarzystwie jałowca (który daje świąteczny aromat) i glonów wakame (które z kolei dają rybny posmak), a potem owinięty w płaty nori i smażony w cieście naleśnikowym, do złudzenia przypomina tradycyjnego karpia.

Jak widać, ryby na wigilijny stół to nie tylko karpie. Choć warto wiedzieć, skąd się na nim wzięły.

Zobacz także: Dlaczego dzielimy się opłatkiem w Wigilię i skąd wziął się ten zwyczaj?