Zamknij

Przypaliłeś ryż? Tiktokerka radzi, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu

09.05.2022 14:02
Gotowanie ryżu
fot. Shutterstock

Zdarza ci się czasami przypalić ryż? Tym sposobem łatwo pozbędziesz się woni spalenizny. Warto wypróbować go w swojej kuchni.

Ryż to produkt ceniony ze względu na unikalny smak i wartość odżywczą. Jest znakomitym dodatkiem do różnych dań obiadowych. Możemy przyrządzić z niego smaczne risotto, gołąbki czy kotlety w sam raz na obiad w rodzinnym gronie. Gotowanie ryżu jest łatwe, jednak w wyniku pośpiechu czy nieuwagi jego przypalenie może się zdarzyć nawet doświadczonym kucharzom. Tiktokerka pokazuje, jak w łatwy sposób pozbyć się brzydkiego zapachu spalenizny i tym samym uratować swoją potrawę.

Triki z TikToka: oto sposób na przypalony ryż

Przypalenie ryżu to sytuacja, której wolelibyśmy uniknąć w naszej kuchni. Szczególnie uciążliwa w tym przypadku jest nieprzyjemna woń szybko rozprzestrzeniająca się po całym pomieszczeniu. Takie małe kulinarne niepowodzenie nie musi być jednak powodem do zmartwień.

Okazuje się bowiem, że istnieje zaskakujące rozwiązanie, dzięki któremu szybko uporamy się z tym problemem. Wystarczy włożyć do garnka z przypalonym ryżem kromkę chleba na ok. 10-15 minut. Doskonale zneutralizuje ona brzydki zapach spalenizny i sprawi, że nie będzie on już tak bardzo wyczuwalny.

Zobacz także: Jak ugotować ryż, żeby miał mniej kalorii? Wystarczy jeden prosty trik! 

Kulinarne porady: na co uważać podczas gotowania ryżu?

Gotowanie ryżu wydaje się prostym zadaniem, ale żeby uzyskać jego najlepszy smak i konsystencję warto wziąć pod uwagę kilka kwestii. Przede wszystkim przed włożeniem produktu do garnka najlepiej nieco opłukać go pod bieżącą wodą, aby nie był zbyt kleisty.

Należy także zachować odpowiednie proporcje ziaren i wody oraz nie wydłużać czasu gotowania podanego na opakowaniu. Możemy dodać do ryżu również odrobinę soku z cytryny, dzięki któremu zachowa swój piękny kolor.

Zobacz także: Jak ugotować ryż jaśminowy? Podpowiadamy