Zamknij

Przechowujesz jabłka w ten sposób? Przez to szybko zgniją

29.09.2022 09:30

Jak prawidłowo przechowywać jabłka? Wiele osób popełnia błąd, przez który owoce te szybciej tracą swoją świeżość.

Jabłka
fot. Shutterstock

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na naszych stołach. Doskonale sprawdzają się zarówno jako samodzielna zdrowa przekąska, jak i dodatek do różnych ciast i deserów. W jesienne dni możemy przyrządzić z nich aromatyczną szarlotkę. Poza tym warto serwować je w wersji pieczonej oblane mleczną czekoladą i z dodatkiem złocistego cynamonu. Aby jak najdłużej zachowały wszystkie walory smakowe i odżywcze, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach. Sprawdź, jak to robić prawidłowo.

Porady kulinarne: jak przechowywać jabłka?

Jak podaje portal Wirtualna Polska Kobieta, jabłka należy przechowywać w odpowiednich warunkach - najlepiej w temperaturze wynoszącej od 1 do 4 stopni Celsjusza. Może to być domowa piwnica lub inne chłodne miejsce w kuchni np. lodówka. Dzięki temu owoce będą świeże przez długie tygodnie.

Wiele osób wkłada jabłka do papierowej torby. Dzięki temu możemy przyspieszyć ich dojrzewanie. Nie należy jednak przechowywać tych owoców w ten sposób przez dłuższy czas, bowiem brak dostępu do świeżego powietrza spowoduje ich szybsze gnicie.

Zobacz także: Co zrobić, aby jabłka tak szybko nie ciemniały? Miłośnicy tych owoców na pewno docenią ten trik

Właściwości odżywcze jabłek

Jabłka są bogate w witaminę C, dlatego warto po nie sięgać dla wzmocnienia odporności. Poza tym zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne. Owoce te wspomagają również pracę układu krążenia oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Ponadto regularne spożywanie jabłek doskonale wpływa na kondycję skóry.

Zobacz także: Obierać jabłko ze skórki czy nie? Ekspert radzi, jak usunąć z niej szkodliwe substancje

loader

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl