Oceń
Gruszki bez wątpienia należą do jednych z najbardziej popularnych owoców na naszych stołach. To zasługa ich wyjątkowego smaku oraz licznych właściwości zdrowotne. Owoce te doskonale sprawdzają się jako składnik ciast i deserów. Jesienią warto przyrządzić z nich również pełne witamin koktajle. Aby zachować wszystkie walory smakowe i odżywcze gruszek, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach. Okazuje się, że nie wszystkie miejsca w naszej kuchni będą nadawały się do tego w równym stopniu.
Porady kulinarne: jak przechowywać gruszki?
Gruszki chętnie włączamy do naszego codziennego jadłospisu z uwagi na wyjątkowy smak i wartość odżywczą tych owoców. Aby były świeże przez długi czas, musimy przechowywać je w odpowiednim miejscu. W tym przypadku lodówka nie jest najlepszym pomysłem. Pod wpływem wilgoci może bowiem łatwo rozwinąć się na nich pleśń.
Takie przysmaki lepiej przechowywać w warunkach pokojowych w spiżarce lub kuchennej szafce. Ważne jest, aby wybrane miejsca znajdowały się z dala od źródeł ciepła i były odpowiednio zacienione. Nie należy również umieszczać gruszek w pobliżu innych warzyw i owoców, bowiem wydzielany przez nie etylen może powodować szybsze psucie się tych produktów.
Zobacz także: Gruszki w czekoladzie to hit jesieni. Ten słodki przepis skradnie wasze serca
Porady kulinarne: pomysły na dania z gruszkami
Gruszki mają szerokie zastosowanie kulinarne. Doskonale smakują w wersji zapiekanej z dodatkiem złocistego cynamonu. Możesz wykorzystać je również jako nadzienie do tarty lub babeczek. Są również idealnym dodatkiem do owsianki lub ryżu na mleku. Z gruszek warto przyrządzić też odżywcze smoothie, które doskonale sprawdzi się jako napój na pierwsze oraz drugie śniadanie.
Zobacz także: Gruszki w syropie to deser idealny na jesień i zimę. Przygotuj go już dziś
Oceń artykuł