Zamknij

Fetapasta podbija TikToka. Ten przepis to świetny pomysł na szybki obiad

09.06.2021 13:59
Fetapasta - przepis na szybki obiad, który podbija TikToka
fot. Shutterstock

Często zdarza się, że szukamy pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny. Okazuje się, że pomóc może nam receptura z TikToka na fetapastę. 

Są takie dni, kiedy nie mamy czasu na długie pichcenie w kuchni. Wówczas najlepiej sprawdzają się proste przepisy na obiad, które możemy zrobić błyskawicznie. Jednym z nich bez wątpienia jest fetapasta, czyli pyszny makaron z serem feta. Receptura na tego typu potrawę podbija TikToka i trudno się temu dziwić. Dzięki niej w mgnieniu oka możemy przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Sami zobaczcie, jak wykonać to danie, które w dodatku jest wegetariańskie. 

Zobacz także: Przepis na pyszną zapiekankę z makaronem dla całej rodziny

Prosty przepis na szybki obiad - fetapasta podbija TikToka

Sos serowy to świetny dodatek do makaronu. Zwłaszcza gdy przygotowujemy go z wyrazistej w smaku, słonej fety. 

Nic więc dziwnego, że fetapasta cieszy się taką popularnością. Jest to makaron, który przygotowujemy z dodatkiem pieczonej fety i pomidorków koktajlowych.

Składniki na makaron dla 4 osób:

  • 200 g makaronu fusilli lub farfalle, 
  • kostka fety, 
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek bazylii,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek, 
  • świeżo mielony pieprz i odrobina soli.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy go odcedzimy, warto zachować część wody, w której go przygotowywaliśmy. Będzie nam potrzebna później. 

Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na to kładziemy umyte pomidorki oraz ser. Na wierzchu posypujemy wszystko pieprzem, posiekaną bazylią oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. 

Po wyjęciu naczynia z piekarnika fetę i pomidorki rozdrabniamy widelcem, a następnie dodajemy do nich makaron. Dolewamy do niego odrobinę wody, która została nam po jego gotowaniu. Dzięki temu nasz sos nabierze bardziej kremowej konsystencji. Zobaczcie, jak z tym daniem poradziła sobie jedna z tiktokerek. 

Zobacz także: 5 przepisów na makaron ze szpinakiem - są szybkie i łatwe

Makaron z fetą - jak przechować? 

Jeżeli nie zjecie całego makaronu na raz, zawsze możecie przechować go na drugi dzień. Wystarczy, że włożycie go do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawicie do lodówki. 

Żeby odgrzać tego typu makaron, warto ponownie przełożyć go do naczynia żaroodpornego i skropić odrobinę oliwą. Następnie wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 minut. 

Zobacz także: Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?