Zamknij

Poznaj szybki sposób na robaczywe grzyby. Wystarczy popularny produkt z twojej kuchni

04.10.2022 15:35

Jak oczyścić grzyby z robaków? Ten trik dawniej stosowały nasze babcie. Wypróbuj go w kuchni.

Grzyby
fot. Shutterstock

Podstawą jesiennej kuchni są m.in. apetyczne grzyby. Z tych leśnych skarbów możemy przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Doskonale smakują zarówno w wersji duszonej, suszonej, jak i w postaci marynat. Często zdarza się jednak, że po powrocie z lasu zebrane przez nas prawdziwki czy maślaki są pełne robaków. Na szczęście istnieje domowy sposób, dzięki któremu możemy szybko pozbyć się nieproszonych gości.

Porady kulinarne: łatwy sposób na robaczywe grzyby

Zanim zabierzemy się za przyrządzanie grzybów w dowolnej formie, należy wcześniej je obejrzeć i oczyścić np. za pomocą pędzelka. Często znajdziemy w nich bowiem nie tylko resztki ziemi czy liści, ale też... robaki. Taki widok może nam zupełnie odebrać apetyt.

Aby szybko uporać się z tym problemem, warto w tym przypadku sięgnąć po zwykłą sól kuchenną. Wystarczy wsypać trzy łyżki tego produktu do litra zimnej wody, a następnie wrzucić do niej wszystkie grzyby na ok. dwie minuty. Wcześniej trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. Na koniec wszystkie grzyby należy wyjąć z garnka i przejrzeć dokładnie jeszcze raz, aby upewnić się, że metoda przyniosła zadowalające efekty.

Zobacz także: Placki grzybowe to pomysł na jesienny obiad. Oto łatwy przepis

Porady kulinarne: jak wykorzystać grzyby w kuchni?

Jesienne dni to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników grzybów. Te sezonowe dary natury zachwycają bowiem niezwykłym smakiem i aromatem. Doskonale sprawdzają się jako składnik zup i sosów. Możesz wykorzystać je również w formie farszu do pierogów, tarty lub naleśników. Grzyby to także idealny dodatek do jajecznicy oraz makaronu. Dzięki nim każde danie zamieni się w prawdziwą ucztę.

Zobacz także: Grzyby zawierają tę cenną witaminę. To jedyne jej roślinne źródło

loader