Oceń
Sezon na dynię trwa w najlepsze. To jesienne warzywo króluje na naszych stołach w formie kremowych zup, sałatek, koktajli, a nawet ciast i deserów. Możemy serwować je również w wersji pieczonej jako składnik różnych dań obiadowych. Często zastanawiamy się, czym przyprawić dynię, aby wydobyć z niej najlepsze walory smakowe. Sprawdź, jakie dodatki powinny jej towarzyszyć na talerzu.
Jakie przyprawy pasują do dyni? Dzięki tym dodatkom podkreślisz jej smak
Jesienią chętnie sięgamy po dynię, która jest pełna różnych składników odżywczych. Aby podkreślić wyjątkowy smak przyrządzonych przez siebie potraw, warto zadbać o odpowiednie dodatki. Z tą porą roku kojarzą się intensywne, aromatyczne przyprawy, które sprawią, że każde danie nabierze wyjątkowego charakteru.
Dynia doskonale komponuje się m.in. z cynamonem, który wyróżnia się pięknym zapachem. Warto dodawać go do koktajli oraz deserów przyrządzonych z tego warzywa. Nasze dyniowe przysmaki będą jeszcze lepsze, jeśli posypiemy je także szczyptą kurkumy oraz imbiru o znakomitych właściwościach rozgrzewających. Potrawy na bazie dyni możemy też wzbogacić o nuty kardamonu.
Zobacz także: Sałatka z dynią sprawdzi się na szybką kolację. Oto łatwy przepis
Dlaczego warto jeść dynię?
W jesiennym jadłospisie warto zrobić miejsce dla dyni z kilku powodów. Przede wszystkim jest ona lekkostrawna, w związku z czym można po nią sięgać, nawet będąc na diecie. To warzywo zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit i jednocześnie zapobiega zaparciom. Ponadto jest źródłem beta-karotenu. Ten przeciwutleniacz nie tylko działa pozytywnie na wzrok, ale też pomaga zachować piękny wygląd skóry.
Zobacz także: Jak przechowywać dynię? Oto sprawdzone sposoby
Oceń artykuł