Zamknij

Dodatki do sałatek, które podkręcą ich smak. Dzięki tym składnikom będą wyjątkowe

07.06.2021 12:12
Najlepsze dodatki do sałatek, które podkręcają ich smak
fot. Shutterstock

Sałatka to zdrowy i pyszny posiłek, który świetnie sprawdza się wiosną i latem, gdy dostępne są świeże warzywa i owoce. Co dodać do niej, żeby była pyszna?

W ciepłe dni uwielbiamy stawiać na lekkie i orzeźwiające potrawy. Właśnie takie są różnego rodzaju sałatki. W sezonie wiosenno-letnim mamy dostęp do wielu warzyw i owoców, dzięki którym możemy przygotować tego typu przekąski. Żeby jednak zachwycić się ich smakiem, powinniśmy dodać kilka składników, dzięki którym nasze potrawy będą wyraziste. Odpowiedni sos do sałatki to podstawa, ale bez niektórych produktów nie będzie w stanie uratować całego dania. Co jeszcze należy do niego dodać?

Zobacz także: Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa

Pomysły na dodatki do sałatek. Te składniki podkręcą ich smak

Podpowiadamy, jakie produkty podkręcą smak sałatek. Dzięki nim zachwycicie wszystkich smakiem swoich dań. 

1. Orzechy i nasiona

Większość warzyw ma miękką konsystencję. Dlatego też warto dodać do sałatki coś, co będzie chrupiące. Doskonale pod tym względem sprawdzą się różnego rodzaju orzechy - np. włoskie lub migdały. Dobrą opcją są także pestki słonecznika lub dyni, które sprawią, że dłużej pozostaniemy syci. 

2. Sok z cytryny

Często dodaje się go do sosów, ale jest także świetną alternatywą, gdy nie chcemy jeść ciężkiego dressingu. Sok z cytryny jest orzeźwiający, zatem doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszystkich nowalijek oraz różnego rodzaju surówek, które mają być uzupełnieniem innych dań. 

3. Awokado

Choć awokado ma w sobie sporą zawartość tłuszczu, doskonale sprawdza się również na diecie. Jest to bowiem owoc bogaty w składniki odżywcze, z dużą ilością błonnika, dzięki czemu pozostawia uczucie sytości naprawdę na długo. W dodatku ze względu na zawarty w nim tłuszcz podkreśli smak pozostałych składników. 

4. Jabłka, pomarańcze, arbuzy

Choć nie wszyscy przepadają za tym połączeniem, owoce zawsze są świetnym dodatkiem do sałatek. Zwłaszcza tych z mięsem. Jabłka rewelacyjnie komponują się z serami i burakiem. Pomarańcze są dobrym pomysłem, gdy dodajemy do sałatki kurczaka lub kaczkę. Arbuz natomiast ma sporo wody, dzięki czemu będzie świetnym dodatkiem do bardzo suchych składników, w tym także do serów. 

5. Ser kozi lub feta

Feta jest popularnym dodatkiem do warzyw. To właśnie głównie na niej opiera się uwielbiana przez większość Polaków sałatka grecka. Równie świetnie sprawdzić się może także ser kozi. To pyszny i bardzo zdrowy produkt, który doskonale komponuje się ze szpinakiem, burakiem i orzechami włoskimi. 

Zobacz także: Wiosna na talerzu, czyli surówka z młodej kapusty. Sprawdź nasz prosty przepis

Jak przechowywać sałatkę?

Sałatka to posiłek, który najlepiej będzie smakować na świeżo. Gdy zbyt długo przechowujemy go w lodówce, warzywa mogą zwiędnąć - stracą wówczas swój smak i konsystencję. Dlatego najlepiej zrobić mniejszą porcję, a kolejną przygotować na świeżo. 

Jeżeli jednak chcecie przetrzymać posiłek na następny dzień, koniecznie włóżcie swoją sałatkę do hermetycznie zamykanego pojemnika. W ten sposób powinniście zachować świeżość warzyw. 

Zobacz także: Jak przechowywać szparagi? Poznaj nasze triki na zachowanie ich świeżości

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?