Oceń
W wielu przepisach naszych babć oraz mam często pojawia się punkt, w którym należy przesiać mąkę. Okazuje się, że jest to bardzo istotne. Dowiedzcie się, dlaczego ma to tak duży wpływ na przygotowywane potrawy.
W większości przepisów napisane jest, że przed dodaniem mąki należy ją przesiać. Wykonanie tego punktu jest bardzo ważne, ponieważ ma on ogromny wpływ na to, czy nasza potrawa wyjdzie poprawnie.
Przesianie mąki zajmuje kilkanaście sekund i jest jedną z ważniejszych czynności w trakcie gotowania. Sprawdźcie dlaczego.
Dlaczego należy przesiewać mąkę? Nie mieliście o tym pojecia
Przesiewanie polega na rozdzieleniu dużych grud mąki na mniejsze. Okazuje się, że ten proces ma jeszcze jeden cel. Przesiana mąka jest znacznie bardziej napowietrzona, a co za tym idzie, ma to istotny wpływ na jakość oraz smak przygotowywanych potraw oraz ciast. Jeśli mąka zostanie przesiana, wypiek stanie się lekki i puszysty. Dodatkowo masa podczas wyrabiania nie będzie mieć grudek, a wszystkie składniki znacznie lepiej się połączą.
Podczas przygotowywania różnego rodzaju przepisów przesiewamy nie tylko mąkę, ale również cukier puder. Ten prosty sposób sprawi, że pozbędziemy się grudek i równomiernie rozprowadzimy cukier po całym wypieku.
Wiedzieliście o tym wcześniej?
Zobacz także: Jak obrać pomidory ze skórki? Mamy na to sprawdzony trik
Oceń artykuł
