Zamknij

Parzenie herbaty - o czym pamiętać? Jak parzyć różne kolory herbaty?

23.03.2021 14:29
Jak parzyć różne kolory herbat?
fot. Shutterstock

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznego naparu herbaty. Jednak aby miał on dobry smak, parzenie herbaty musi odbyć się zgodnie z kilkoma regułami. Tylko wtedy jej smak i aromat zyskają odpowiednią głębię. Jak to zrobić?

Parzenie herbaty to zwyczaj znany od wieków. Może się nam wydawać, że towarzyszy człowiekowi już od zawsze. Wydaje ci się, że o jej parzeniu wiesz już wszystko? A może dopiero zaczynasz swoją przygodę z herbatą? Przeczytaj, na co zwrócić uwagę podczas parzenia herbaty i w jaki sposób przygotowywać jej poszczególne rodzaje.

Zobacz także: Biała herbata – czy warto ją pić? Działanie i właściwości

Parzenie herbaty - podstawowe zasady

Pierwsze historyczne wzmianki o herbacie pochodzą z X w. p.n.e. z chińskich ksiąg. Jednak to nie w Chinach, a w Japonii powstała ceremonia parzenia herbaty, która kultywowana jest w niemal niezmienionej formie po dziś dzień. Parzenie herbaty może wydawać się proste, jednak aby przygotować pyszny napar, warto trzymać się zasad.

Jak parzyć herbatę?

Liście herbaty odmierza się w proporcji jeden gram suszu na 100 ml wody. Najlepiej używać liści herbaty, które możemy powąchać i obejrzeć, aby ocenić jej jakość. W przypadku saszetek z miałem nie mamy takiej szansy i niewiele możemy dowiedzieć się o jej rzeczywistym składzie.

Liście zalewa się wodą o temperaturze wskazanej dla danego gatunku herbaty. Należy je trzymać w wodzie maksymalnie trzy minuty. Następnie trzeba wyciągnąć lub przelać herbatę. Wtedy można delektować się gotowym naparem. Na smak naparu wpływa temperatura, gramatura i czas parzenia. Warto pamiętać, że pełniejszy aromat można osiągnąć, gdy naczynie do parzenia herbaty zostanie wcześniej ogrzane.

Zobacz także: Zielona herbata zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Dlaczego jeszcze warto ją pić?

Na co zwrócić uwagę podczas parzenia herbaty?

Jakość suszu

Jakość suszu w istotny sposób przekłada się na jakość przygotowanego naparu. Jeśli chcesz delektować się idealnym smakiem herbaty, wybieraj produkty najwyższej jakości, a więc pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Stosuj się również do zaleceń dotyczących ilości suszu wsypywanego do dzbanka czy filiżanki - dzięki temu twoja herbata nie będzie ani zbyt mocna, ani zbyt słaba. Jeśli chcesz, możesz też skorzystać z wagi kuchennej, za pomocą której odmierzysz odpowiednią gramaturę suszu. Stosowanie łyżeczek jako przelicznika może być mylące, ponieważ na jednej łyżeczce mieści się ilość pełnym liści, a inna - rozdrobnionych.

Rodzaj wody

Do parzenia herbaty najlepsza jest woda miękka. Po czym poznać, że masz twardą wodę? Na tafli herbaty będzie unosić się wtedy dziwna, ciemna plama. Odpowiednia woda nie powinna mieć zbyt dużo jonów wapnia, magnezu i żelaza. Jeśli jesteś fanem herbaty, zainwestuj w filtr do wody.

Temperatura parzenia herbaty

Temperatura parzenia herbaty jest bardzo ważna jeśli będzie zbyt wysoka, liście się sparzą i nie oddadzą aromatu. Z kolei jeśli będzie zbyt niska, napar będzie bardzo słaby, a herbata się nie zaparzy. Czujesz, jakbyś pił wodę z odrobiną herbaty? To znak, że temperatura może być zbyt niska. Z kolei zbyt płaska w smaku herbata może oznaczać, że temperatura parzenia była zbyt wysoka.

Jak sprawdzić, czy używa się odpowiedniej temperatury wody? Jeśli po zalaniu liści wodą napar od razu się zabarwi, oznacza to, że temperatura była właściwa. Herbata parzona w wodzie o niewłaściwej temperaturze będzie miała zbyt delikatny kolor.

Jak długo parzyć herbatę?

Każda herbata ma inny czas parzenia, jednak ogólna zasada jest taka, aby nie parzyć herbaty dłużej niż trzy minuty. Dlaczego? Podczas parzenia wytwarzają się garbniki, które zawierają teinę, czyli odpowiednik kofeiny, a po zbyt długim parzeniu odpowiadają za gorzki smak. Jeśli więc nie chcesz, aby w twoim naparze pojawiła się gorycz, skróć czas parzenia.

Parzenie klasycznej czarnej herbaty powinno trwać do półtorej minuty, w temperaturze 95-100 st. Celsjusza. Po tym czasie nabiera ona wyrazistego aromatu, słodkawego smaku i pięknego bursztynowego koloru.

W czym parzyć herbatę?

Najlepiej zaopatrzyć się w czajnik do parzenia herbaty, który jest okrągły i pękaty - dzięki temu liście herbaty będą mogły się swobodnie rozwijać podczas zaparzania. Przygotowanie naparu należy zacząć od ogrzania czajniczka. W tym celu wlej wrzącą wodę na dno naczynia, dokładnie zwilżając ścianki i chwilę odczekaj. Wylej wodę. W czajniczku powinna unosić się para. Następnie wsyp herbatę i powoli zalewaj liście wodą, a potem przykryj czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.

Dodatki do herbaty

Z czym pić herbatę? Najpopularniejszym dodatkiem do herbaty jest cukier i świeże mleko. Delikatne gatunki należy pić jedynie z odrobiną cukru, herbaty korzenne - z mlekiem i/lub cukrem, a mocne -  ze śmietanką i brązowym cukrem. Zieloną herbatę pije się bez dodatków.

A co z cytryną? Jeśli lubisz herbatę z jej dodatkiem, pamiętaj, aby dodać ją już do zaparzonej herbaty. Niektórzy jednak uważają, że z cytryny najlepiej zrezygnować, ponieważ niszczy ona aromat herbaty.

Herbatę najlepiej podawać w klasycznych szklankach, które będą doskonale prezentować jej piękną barwę. Podając ją do stołu, nie należy zapominać o spodeczku do odłożenia sitka czy zużytej saszetki.

Zobacz także: Jaką herbatę pijesz na co dzień? To wiele mówi o twojej osobowości

Parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona jest jedną z najzdrowszych odmian tego napoju. Jak ją parzyć? Łyżeczkę suszu zalej szklanką wody o temperaturze 80 st. Celsjusza. Nigdy nie zalewaj zielonej herbaty wrzątkiem! Powinna być to za każdym razem świeża woda, raz gotowana.

Herbatę zaparzaj nie dłużej niż trzy minuty. W zależności od gatunku może to być do półtorej lub nieco ponad dwóch minut. Zbyt długo zaparzana zielona herbata będzie miała posmak szpinaku lub alg. Jeśli już tak się stało, rozcieńcz ją wodą, a zyska na smaku.

Pierwsze parzenie powinno się wylać, ponieważ obmywa ono liście z zanieczyszczeń. Bez obaw - liście zielonej herbaty można zaparzać kilkakrotnie. Robią tak jej najwięksi smakosze, czyli Japończycy i Chińczycy.  Ponownie parzona jest bogatsza w składniki mineralne niż ta z pierwszego naparu.

Pamiętaj, aby wilgotnych liści zielonej herbaty nie przechowywać dłużej niż 12 godzin, ponieważ później mogą się w nich rozwinąć grzyby. Nie dodawaj do herbaty cytryny, wówczas napar stanie się kwaśny a glin dostaje się z liści do naparu. Zielonej herbaty nie powinno się też pić z mlekiem, ponieważ osłabia ono aktywność i wchłanianie dobroczynnych polifenoli.

Zobacz także: Herbata - dlaczego warto ją regularnie pić?

Parzenie czerwonej herbaty

Czerwona herbata, czyli herbata Pu-erh nie powinna być parzona we wrzątku wówczas straciłaby wiele cennych właściwości. Należy zalewać ją wodą o temperaturze około 90 st. Celsjusza. Taką temperaturę uzyskasz po maksymalnie czterech minutach od zagotowania, natomiast aby ją sprawdzić dla pewności, warto zaopatrzyć się w termometr do parzenia herbaty.

Na jedną filiżankę wsyp jedną łyżeczkę suszu, czyli około cztery gramy suszu na 200 ml wody. Jeśli zalewasz susz w dzbanku, pamiętaj, aby po parzeniu liście czerwonej herbaty oddzielić od naparu.

Czas parzenia czerwonej herbaty powinien być nieco inny, niż w przypadku czarnej czy zielonej. Herbatę Pu-erh parzy się krócej - od jednej minuty do trzech minut, w zależności od intensywności naparu, jaki chcesz uzyskać. Po trzech minutach parzenia smak herbaty staje się bardzo gorzki. Aby uzyskać mocniejszy napar z czerwonej herbaty, należy zwiększyć ilość suszu na filiżankę wody, a nie wydłużać czasu parzenia.

O ile w przypadku czarnej herbaty susz można wykorzystać tylko raz, to liście czerwonej herbaty parzyć możesz dwa, a nawet trzy razy, uzyskując pełnowartościowy napar. Za każdym razem pamiętaj, aby parzyć liście o minutę dłużej, niż poprzednio.

Zobacz także: Czerwona herbata nie tylko na odchudzanie. Dlaczego warto ją regularnie pić?

Parzenie białej herbaty

Białą herbatę zaparza się w temperaturze od 75 do 90 st. Celsjusza. w zależności od jej rodzaju. Przeważnie jest to 80-90 st. Celsjusza. Należy pamiętać, że im wyższa temperatura wody, tym krótszy powinien być czas parzenia.

Czas parzenia białej herbaty powinien wynosić od dwóch do pięciu minut. Biała herbata może być zaparzana wielokrotnie - za każdym razem należy wydłużyć czas parzenia o 30 sekund.

Biała herbata sprzedawana jest również jako herbata rozkwitająca - w czasie jej parzenia zwinięte płatki stopniowo się rozwijają i tworzą w ten sposób przepiękny kwiat. Jak ją parzyć? Aby rozkwitanie było widoczne, najlepiej robić to w szklanym naczyniu - wówczas będziesz mógł swobodnie obserwować otwieranie się pąku. Czas parzenia powinien trwać około dwie do trzech minut w temperaturze 80-90 st. Celsjusza.

Zobacz także: Najzdrowsza ze wszystkich herbat to... matcha. Jakie ma właściwości prozdrowotne?

Akcesoria do parzenia herbaty

Zastanawiasz się, czy do przygotowania herbaty potrzebny jest ci specjalny zestaw lub urządzenie, czy może jednak te akcesoria nie są niezbędne? Wszystko zależy od twoich preferencji. Piękny zestaw do parzenia herbaty z pewnością uprzyjemni ceremonię parzenia, jednak do przygotowania naparu możesz też wykorzystać ulubiony kubek i klasyczny imbryk.

W niektórych kulturach ceremonia parzenia herbaty ma wielowiekową tradycję i odstępstwo od zasad jej parzenia traktowane jest jak świętokradztwo. W naszej kulturze ten rygor nie jest konieczny, jednak pilnowanie temperatury i czasu parzenia pozwoli wydobyć z herbaty to, co najlepsze. Z czasem, kiedy parzenie herbaty stanie się dla ciebie prawdziwą przyjemnością, możesz zacząć eksperymentować.