Zamknij

Oto sprawdzony trik na zbyt twarde masło. Tym sposobem rozsmarujesz je szybko

04.10.2022 13:55

Jak szybko zmiękczyć masło po wyjęciu z lodówki? Tym sposobem zrobisz to z łatwością.

Masło
fot. Shutterstock

Masło to produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Sprawdza się nie tylko jako smakowity dodatek do pieczywa. Często sięgamy po nie również podczas przyrządzania różnych ciast i deserów oraz smażenia potraw. Trzymane zbyt długo w lodówce bardzo łatwo zmienia swoją konsystencję i staje się zbite oraz twarde. Jak temu zaradzić? Oto niezwykle użyteczny trik z TikToka.

Triki z TikToka: sposób na twarde masło

Pewnie nieraz zdarzyło ci się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki przed przyrządzaniem śniadania czy różnych wypieków. Taki przysmak bywa wtedy niezwykle trudny do rozsmarowania i krojenia. Aby zaoszczędzić trochę czasu i nerwów, warto wypróbować ten trik jednej z użytkowniczek TikToka.

Pokazuje ona, jak łatwo zmiękczyć zimne masło przy użyciu zwykłej tarki do warzyw. Jedyne co musimy zrobić, to zetrzeć ten produkt na dużych oczkach. Ta prosta metoda przyda ci się zarówno podczas robienia kanapek, jak i pieczenia wyśmienitych ciast.

Zobacz także: Jak zrobić masło? Sprawdź najlepszy przepis!

Porady kulinarne: jak przechowywać masło?

Masło należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Jeżeli trzymasz je w lodówce, postaraj się, aby leżało na półce. Umieszczenie go na drzwiach urządzenia może bowiem sprawić, że będzie narażone na skoki temperatur podczas ciągłego otwierania lodówki. Produkt ten najlepiej włożyć do szklanej maselniczki lub innego zamykanego pojemnika. Poza tym po wyjęciu go z lodówki należy uważać, aby nie leżał zbyt długo na słońcu - w przeciwnym razie szybko stanie się zjełczały.

Zobacz także: Oto nietypowe zastosowanie masła w kuchni. Wiele osób nie ma o nim pojęcia

loader