Zamknij

Oto sprawdzony trik na niedojrzałe śliwki. Wypróbuj go w kuchni

04.10.2022 09:56

Co zrobić, gdy śliwki nie są w pełni dojrzałe? Wypróbuj ten prosty kulinarny trik.

Śliwki
fot. Shutterstock

Trudno wyobrazić sobie jesienne menu bez śliwek. Te apetyczne owoce mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy przyrządzić z nich doskonałe soki, dżemy oraz konfitury. Sprawdzają się również jako składnik ciast i deserów. Śliwki najlepiej spożywać, gdy są w pełni dojrzałe. Wtedy wyróżniają się soczystym miąższem o pysznym, słodkawym smaku. Aby przyspieszyć ich dojrzewanie, warto sięgnąć po ten prosty trik.

Porady kulinarne: jak przyspieszyć dojrzewanie śliwek?

Niedojrzałe śliwki można poznać po nieco zielonej skórce i twardym miąższu. Przeważnie takie okazy potrzebują jeszcze kilku dni, aby nadawały się do jedzenia. Jeżeli zależy ci na tym, aby szybciej dojrzały, możesz wypróbować tę prostą sprawdzoną metodę.

Wystarczy umieścić je w papierowej torebce śniadaniowej. Następnie opakowanie należy szczelnie zamknąć i odczekać kilka godzin. Po upływie tego czasu z pewnością zauważysz znaczną różnicę w wyglądzie oraz smaku tych owoców. Staną się one nie tylko słodsze, ale też nabiorą miękkości.

Zobacz także: Drożdżówki ze śliwkami to znakomity jesienny przysmak. Sprawdź, jak je zrobić

Porady kulinarne: jak wykorzystać śliwki w kuchni?

Jest wiele pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni. W chłodne dni warto przygotować z nich odżywczy koktajl z dodatkiem cynamonu, który doskonale wpłynie na układ trawienny. Możesz serwować je również w formie deseru z miodem lub mleczną czekoladą. Z owoców tych z łatwością przyrządzisz także smakowitą zupę w sam raz na rodzinny obiad. Swoich gości i domowników warto zaskoczyć także kruchą tartą ze śliwkami, która sprawdzi się jako przysmak do kawy i herbaty.

Zobacz także: Tosty ze śliwkami to smak jesieni. Sprawdzą się na pierwsze śniadanie

loader