Zamknij

Jak się pozbyć gorzkiego smaku cebuli? Sięgnij po ten sposób

07.10.2022 14:37

Co zrobić, gdy cebula ma gorzkawy smak? Ten kulinarny trik jest banalny, a jednocześnie niezwykle skuteczny.

Cebula
fot. Shutterstock

Jesienią chętnie sięgamy po cebulę ze względu na jej liczne właściwości zdrowotne. Działa ona przeciwzapalnie i wzmacnia odporność organizmu. Możesz przygotować z niej rozgrzewającą zupę lub wykorzystać jako składnik innych dań. Jeżeli często dodajesz cebulę do różnych potraw, z pewnością przyda ci się ten kulinarny trik. Dzięki niemu łatwo pozbędziesz się z niej goryczy.

Jak się pozbyć gorzkiego smaku cebuli? Łatwy sposób

Wiele osób zastanawia się, jak zniwelować gorzki smak cebuli, który jest często wyczuwalny po pokrojeniu tego warzywa. Okazuje się, że jest na to skuteczny sposób, który zajmie wam dosłownie chwilę.

Wystarczy zalać pokrojoną cebulę wrzącą wodą, a następnie odczekać kilka minut. Różnicę w smaku zauważysz od razu. Stanie się on znacznie łagodniejszy, a gorycz nie będzie już aż tak intensywna. Warto sięgać po ten trik podczas przyrządzania sałatek, zup czy innych dań z dodatkiem tego warzywa.

Zobacz także: Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Podpowiadamy

Jak przechowywać cebulę? Dzięki temu będzie dłużej świeża

Aby zachować właściwości smakowe i odżywcze cebuli, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Może być to szafka kuchenna pod warunkiem, że znajduje się ona z dala od źródeł ciepła. Z kolei obraną lub pokrojoną cebulę najlepiej włożyć do lodówki. Przy tym warto zwrócić uwagę na to, aby znajdowała się z dala od innych produktów. W przeciwnym razie mogą one przesiąknąć jej intensywnym zapachem.

Zobacz także: Przepis na konfiturę z cebuli jest hitem na TikToku. Sprawdź, jak ją zrobić

loader