Zamknij

Oto łatwy sposób na zbyt twarde gruszki. Wypróbuj go w swojej kuchni

22.08.2022 15:10

Zdarzyło ci się kupić niedojrzałe gruszki? Sprawdź, co zrobić, aby szybciej stały się miękkie.

Gruszki
fot. Shutterstock

Gruszki to niezwykle smaczne owoce bogate w witaminy i minerały. Nic dziwnego, że tak chętnie sięgamy po nie na co dzień. Mogą być one doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Doskonale komponują się także z rozmaitymi serami np. pleśniowym lub mozzarellą. Pewnie nieraz zdarzyło ci się kupić gruszki, które nie były jeszcze w pełni dojrzałe. Takie owoce są zazwyczaj mało soczyste i twarde. Aby szybciej nabrały miękkości, warto wypróbować ten prosty trik.

Porady kulinarne: szybki trik na zbyt twarde gruszki

Gruszki mogą sprawdzić się jako znakomita i zdrowa przekąska w ciągu dnia. Niestety zdarza się, że czasami są one zbyt twarde, co świadczy o tym, że potrzebują jeszcze trochę czasu, aby w pełni dojrzeć. Jeżeli chcesz je szybciej wykorzystać w swojej kuchni np. do zrobienia smacznej sałatki lub odżywczego koktajlu, wypróbuj ten prosty trik.

Jedyne czego potrzebujesz to zwykła papierowa torba śniadaniowa. Wystarczy włożyć do niej gruszki, a następnie dokładnie ją zamknąć i położyć w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Po kilku godzinach wszystkie owoce będą bardziej miękkie i soczyste.

Zobacz także: Gruszki w czekoladzie to hit jesieni. Ten słodki przepis skradnie wasze serca

Właściwości odżywcze gruszki

Gruszka jest ceniona w kuchni nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale i wartość odżywczą. Zawiera wiele witamin oraz wapń, fosfor, magnez i potas, który pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi.

Owoc ten jest również bogaty w błonnik pokarmowy - ułatwia on trawienie pokarmów, a jednocześnie pozwala zachować uczucie sytości po posiłku przez dłuższy czas.

Zobacz także: Gruszki w syropie to deser idealny na jesień i zimę. Przygotuj go już dziś

loader