Oceń
Pewnie nieraz zdarzyło ci się, że po otworzeniu cukiernicy zamiast sypkiego cukru znalazłeś w niej zbrylone, nieestetyczne grudki. Taka sytuacja może się przytrafić każdemu, nawet jeśli wydaje nam się, że przechowujemy go w odpowiednich warunkach. Pod wpływem wilgoci produkt ten łatwo się skleja, dlatego warto zastosować ten trik, dzięki któremu uda nam się przywrócić jego sypką konsystencję.
Domowe porady: skuteczny sposób na zbrylony cukier
Ten trik na zbrylony cukier z pewnością przyda się w każdej kuchni. Dzięki niemu łatwo i skutecznie uporasz się z tym problemem, wykorzystując do tego łatwo dostępne produkty.
Aby cukier się nie sklejał, wystarczy włożyć do pojemnika lub torebki kawałek chleba albo duży plasterek świeżego jabłka. Tym samym pozbędziesz się z niego nadmiaru wilgoci. Po upływie kilku godzin powinieneś uzyskać zadowalający efekt.
Zobacz także: Czy miód jest rzeczywiście zdrowszy od cukru?
Domowe porady: jak przechowywać cukier?
Aby zapobiegać sklejaniu się cukru, należy przechowywać go w odpowiednim miejscu. Większość z nas trzyma go w oryginalnym opakowaniu. Lepszym pomysłem będzie przesypanie go do szklanego pojemnika z pokrywką. Warto pamiętać również o tym, aby cukru nigdy nie umieszczać w pobliżu źródeł ciepła, bowiem wysoka temperatura może źle wpłynąć na jego konsystencję.
Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET
Oceń artykuł