Jak się pozbyć goryczy z orzechów włoskich? Oto przydatny trik

25.10.2022 14:19

W jaki sposób złagodzić gorzkawy smak orzechów włoskich? Wypróbuj ten kulinarny trik.

Orzechy włoskie
fot. Shutterstock

W jesienne dni chętnie sięgamy po orzechy włoskie. Mogą sprawdzić się jako szybka przekąska między posiłkami. Są również idealnym dodatkiem do ciast, deserów czy owsianki. Niektórym osobom może przeszkadzać delikatna gorycz wyczuwalna w czasie spożywania orzechów włoskich. Aby się jej pozbyć, warto zastosować ten babciny trik.

Jak usunąć goryczkę z orzechów włoskich? Oto prosty sposób

Zastosowanie orzechów włoskich jest bardzo szerokie. Wzbogacają smak różnych wypieków i dań obiadowych. Doskonale sprawdzają się też jako składnik warzywnych i owocowych koktajli.

Jeżeli często sięgasz po orzechy włoskie w swojej kuchni, z pewnością przyda ci się znajomość tego prostego triku. Dzięki niemu łatwo zneutralizujesz gorzkawy smak tych jesiennych skarbów. Najpierw należy pozbyć się z orzechów łupiny, a następnie zalać je ciepłym mlekiem i odczekać kilka minut. Po tym czasie ich goryczka będzie mniej wyczuwalna.

Zobacz także: Krem z orzechów włoskich to smakowity dodatek na kanapki. Sprawdź, jak go zrobić 

Właściwości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie są cenione ze względu na znakomite walory odżywcze. Zawierają dużą ilość antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. Spożywanie orzechów jest zalecane w stanach zmęczenia i przy problemach z koncentracją. Poza tym takie przysmaki pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Zobacz także: Olej z orzecha włoskiego to hit w pielęgnacji skóry i włosów. Poznaj jego właściwości

loader