Zamknij

Obiady na Wielkanoc - co smacznego ugotować na święta?

09.03.2021
Aktualizacja: 09.03.2021 23:13
Co podać na wielkanocny obiad?
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na obiady na Wielkanoc? Postaw na potrawy, które uwielbiają domownicy i goście. Tradycyjny żurek możesz zastąpić np. rosołem, a zamiast czerwonego mięsa przygotuj rybę z piekarnika.

W polskiej tradycji na Wielkanoc przygotowuje się głównie dania mięsne oraz potrawy na bazie jajek. W świątecznym menu nie może też zabraknąć żuru na zakwasie. Co jeszcze warto ugotować? 

Zobacz także: Danie wielkanocne na ciepło i na zimno. Co na świąteczne śniadanie?

Smaczne i proste obiady na Wielkanoc 

W naszej kulturze świętowanie nieodłącznie wiąże się z jedzeniem. Lubimy kosztować nowych potraw, a połączone z rozmową biesiady przy stole czasem trwają długie godziny. Mimo to podczas przyrządzania dań dla gości zależy nam na tym, by były one nie tylko smaczne, ale również jak najmniej czasochłonne. W końcu święta to coś więcej niż gotowanie i zmywanie. Aby w kuchni spędzić jak najmniej czasu, warto więc odpowiednio wcześnie zaplanować obiady na Wielkanoc, zrobić listę zakupów i zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Najlepiej przejrzeć wszystkie interesujące przepisy i wybrać spośród nich te najmniej skomplikowane. 

Dla wielu osób najważniejszym posiłkiem wielkanocnym jest uroczyste śniadanie, przyrządzane z poświęconych dzień wcześniej pokarmów, takich jak jajka, chleb, chrzan czy kiełbasa. Świąteczny obiad jest jednak równie ważny, tym bardziej że to wtedy najczęściej pojawiają się długo wyczekiwani goście. 

Zobacz także: Wegetariańska Wielkanoc - jak ją przygotować?

Obiad na Wielkanoc - jaką zupę podać? 

Najpopularniejszą świąteczną zupą jest tradycyjny żurek na zakwasie żytnim z majerankiem. Ma on charakterystyczny, kwaskowaty smak. Najczęściej podaje się go z dodatkiem jajek i białej kiełbasy. W zależności od inwencji można zaproponować gościom różne formy żurku - tradycyjnie na talerzu, w chlebie, a nawet w wersji zapiekanej. Do ugotowania go niezbędny jest bulion warzywny, zakwas żytni, surowa biała kiełbasa, cebula i czosnek oraz przyprawy, takie jak: majeranek, listek laurowy, ziele angielskie, a także sól i pieprz do smaku. Do ugotowanego żurku podaje się ugotowane i pokrojone na ćwiartki jajka. Opcjonalnie można również doprawić go śmietaną. 

Drugą często wybieraną zupą na dobry obiad na Wielkanoc jest rosół. Może być drobiowy, drobiowo-wołowy lub na bulionie z kaczki. Ten ostatni jest najbardziej odświętny. Ciekawą propozycją jest podanie go z kluseczkami lub mini pierożkami, wypełnionymi farszem z mięsa mielonego. Dodatek świeżej kolendry oraz sosu sojowego nada potrawie ciekawego, nieco orientalnego smaku. To doskonały przepis dla osób, które chcą połączyć tradycję z nowoczesnością i nieco ożywić świąteczne menu. 

Poniżej prezentujemy kilka przepisów na zupy na Wielkanoc:

Zobacz także: Żurek z białą kiełbasą - szybki i łatwy przepis na smaczną zupę 

Mięso na obiad na Wielkanoc 

Danie główne to najczęściej potrawa mięsna. Możliwości jest tutaj bardzo dużo, jeśli więc zastanawiasz się, co podać na obiad na Wielkanoc, z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Do najczęstszych wyborów należy schab - np. kruchy i aromatyczny schab pieczony w rękawie, duszony w kremowym sobie (np. chrzanowym, musztardowym czy z dodatkiem pieczarek). Ciekawą propozycją są również roladki ze schabu. Jeśli natomiast wolisz inny rodzaj mięsa, możesz przyrządzić polędwiczki, np. w aromatycznym sosie borowikowym lub wytrawnych sobie z whisky. W połączeniu z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami z pewnością skradną serca gości. 

Pomysłem na domowy obiad na Wielkanoc może być również danie z drobiu, takie jak roladki z kurczaka, udka pieczone z dodatkiem warzywa czy fantazyjnie wykonane sakiewki

Jeśli natomiast zależy ci na daniach bezmięsnych, doskonałym rozwiązaniem będzie ryba, np. łosoś z pieca. 

Poznaj przepisy na wielkanocne dania obiadowe: