Zamknij

O tym należy pamiętać podczas gotowania brokułów. Dzięki temu zachowają swój piękny kolor

11.05.2022 11:54
Brokuły
fot. Shutterstock

Jak ugotować brokuły, które będą zachwycać smakiem i apetycznym wyglądem? Warto pamiętać o tym szczególe.

Wyjątkowy smak i walory odżywcze brokułów były już cenione w czasach starożytnych. Dziś te warzywa cieszą się nadal dużą popularnością w naszych kuchniach. Chętnie przyrządzamy z nich różne smakowite potrawy. Sałatki, placki czy kremowa zupa – to tylko niektóre z wielu dań, jakie możemy przygotować z dodatkiem tych warzyw. Zdarza się jednak, że po ugotowaniu brokuły tracą swoją intensywną barwę. Z czego to może wynikać? Podpowiadamy.

Kulinarne porady: o tym trzeba pamiętać podczas gotowania brokułów

Gotowanie brokułów jest bardzo łatwe nawet dla osób, które zazwyczaj nie spędzają zbyt wiele czasu w kuchni. Warto jednak wziąć pod uwagę pewien szczegół, od którego w dużym stopniu będzie zależał ostateczny wygląd tych warzyw.

Brokuły od razu po ugotowaniu należy wypłukać w zimnej wodzie. To sprawi, że nie będą pojawiać się na nich żółte przebarwienia i zachowają swój piękny zielony kolor przez dłuższy czas.

Zobacz także: Kotlety z brokułów i ryżu zachwycają wyglądem i smakiem. Oto sprawdzona receptura  

Dlaczego warto jeść brokuły?

Lista korzyści płynących ze spożywania brokułów jest bardzo długa. Warzywa te są bowiem bogate w cenne substancje odżywcze, które zapewniają nam zdrowie. Zawarty w nich przeciwutleniacz o nazwie sulforafan ma działanie antynowotworowe i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ponadto brokuły są źródłem witaminy A i C, fosforu oraz dużej ilości potasu. Znajdziemy w nich również kwas foliowy oraz błonnik, który wpływa na lepszą przemianę materii.

Zobacz także: Sos brokułowy na 3 sposoby. Jak go przygotować?