Zamknij

Oblizujesz wieczko od jogurtu? Lepiej tego nie rób, bo sobie zaszkodzisz

28.09.2022 15:00

Wielu ludzi po otworzeniu jogurtu oblizuje spód jego wieczka. Okazuje się, że to bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zobacz, do czego może prowadzić.

Nie można oblizywać wieczka od jogurtu. To szkodzi zdrowiu
fot. Shutterstock

Każdemu z nas zdarzyło się kupić jogurt, a po jego otworzeniu oblizać wieczko. Niektórzy mają to we krwi i robią tak za każdym razem, gdy tylko zabierają się do jedzenia tego smakołyku. Okazuje się jednak, że lepiej tego nie robić. Oblizywanie wieczka po jogurcie może być bowiem bardzo groźne dla naszego zdrowia. Zobaczcie, dlaczego tak się dzieje i co może się stać, gdy regularnie będziemy to robić.

Zobacz także: Wkładasz czekoladę do lodówki? To błąd, przez który możesz popsuć jej smak

Nie można oblizywać wieczka od jogurtu. To szkodzi zdrowiu

Niemal każdy z nas, gdy byliśmy dziećmi, oblizywał wieczko od jogurtu lub serka. Niektórzy robią tak nawet w dorosłości. Niestety lepiej zrezygnować z tej czynności.

Portal kobieta.onet.pl donosi, że oblizywanie wieczka po jogurcie jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Składa się ono bowiem z aluminium, które nie wpływa korzystnie na nasz organizm. Może uszkadzać układ nerwowy, a nawet przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.

Zdarzają się także zatrucia aluminium, które objawiają się zmiennymi nastrojami, nudnościami, zaburzeniami motorycznymi, a nawet obniżeniem poziomu hemoglobiny i niedokrwistością. Jeżeli chcecie tego uniknąć, lepiej wyrzucajcie wieczko od razu. 

Zobacz także: Jogurt naturalny możesz wykorzystać nie tylko w celach kulinarnych. Oto jego nietypowe zastosowanie

Jogurt - właściwości 

Tym samym okazuje się, że oblizując wieczko, możemy zaprzepaścić wszystkie cenne składniki, których dostarczamy sobie, jedząc jogurt. A naprawdę nie warto, ponieważ ten produkt jest bogaty w wiele cennych dla zdrowia właściwości: 

  • to bogate źródło białka,
  • zawiera dużo wapnia,
  • dostarcza kwasu foliowego, 
  • ułatwia przyswajanie żelaza, 
  • jest bogatym źródłem witamin z grupy B,
  • chroni przewód pokarmowy,
  • wzmacnia odporność, 
  • zapobiega nowotworowi jelita grubego.

Zobacz także: Tę przyprawę warto mieć w swojej kuchni. Wzmocni twoją odporność jesienią

loader
Kosmetyki, które znajdziesz w kuchni. TOP 15 naturalnych produktów do pielęgnacji
15 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

Źródło: kobieta.onet.pl