Oceń
Sezon grillowy trwa przez całe lato, w związku z czym warto nieco urozmaicić posiłki, które serwujemy z rusztu. Klasyczna kiełbasa z grilla, karkówka z grilla czy kaszanka z grilla mogą się szybko przejeść. Dlatego proponujemy coś równie popularnego, co można przyrządzić na kilka sposobów. Mięso mielone z grilla można bowiem przygotować w różnych wersjach, wzorując się na kuchniach z całego świata. Zobaczcie jak przyrządzić burgery w amerykańskim stylu, bałkańską koftę na patyku lub klasyczne szaszłyki z tym nietypowym dla nich mięsem.
Zobacz także: Co na grilla? Podpowiadamy, co można przyrządzić na ruszcie
Mięso mielone na grilla: burgery
Na początek klasyka barbecue, czyli pyszne burgery z grilla. To opcja, na którą chętnie decydują się Amerykanie.
Do zrobienia 4 burgerów z grilla, potrzebne wam będą:
- 400 g mięsa mielonego wołowego,
- 4 bułki z sezamem,
- 4 liście sałaty,
- 8 plastrów pomidora,
- 4 pikantne korniszony,
- czerwona cebula,
- sól, pieprz,
- 4 łyżeczki musztardy,
- ketchup.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy ręką 4 kotlety. Układamy je na tackach na grilla i całość przekładamy na ruszt. Pieczemy około 10 minut z dwóch stron. Pamiętajcie tylko, żeby niczym go nie przygniatać, bo mięso puści soki i będzie suche.
Bułki kroimy na pół i kładziemy na ruszcie obok tacek mniej więcej na 4 minuty przed końcem grillowania mięsa. Następnie każdą połówkę smarujemy musztardą. Na cztery z nich kładziemy sałatę, mięso, pokrojone w plastry korniszony, pomidory i cebulę. Wszystko polewamy ketchupem i zakrywamy wierzchami bułek.
Zobacz także: 3 sposoby na pyszne i pożywne burgery wegetariańskie. To dobra alternatywa dla mięsa
Mięso mielone na grilla: kofta na patyku
Kofta to dobrze przyprawione mięso mielone grillowane na patyku. To właśnie z niego robi się klasyczne bałkańskie cevapcici. Jak przygotować takie mięso w domowych warunkach?
Składniki dla 5 osób:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- przyprawa cevapcici,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma,
- oliwa z oliwek,
- patyczki do szaszłyków.
Mięso mieszamy z drobno pokrojoną cebulką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką oraz wszystkimi przyprawami i oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy i przykrywamy, a potem wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Następnie z mięsa formujemy kofty, czyli wałeczki nieco przypominające klasyczne szaszłyki. W środek wkładamy patyczek i wrzucamy na ruszt. Grillujemy, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony.
Tego typu danie najlepiej smakuje z dodatkiem grillowanych batatów lub ziemniaków oraz sosem czosnkowym.
Zobacz także: Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa
Mięso mielone na grilla: szaszłyki
Na koniec klasyczne szaszłyki, które często spotykane są na grillach w polskich domach. Rzadko jednak przyrządza się je z mięsa mielonego.
Składniki na szaszłyki dla 5 osób:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego,
- czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- cukinia,
- 2 papryki,
- 10 pieczarek,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, suszona bazylia,
- oliwa z oliwek,
- patyki do szaszłyków.
Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie mieszamy i formujemy z niego drobne pulpeciki. Nadziewamy je na patyki naprzemiennie z pieczarkami i pokrojoną cukinią, papryką oraz cebulą. Wszystko maczamy w oliwie z oliwek i jeszcze dodatkowo przyprawiamy do smaku. Grillujemy około 15 minut.
Zobacz także: 3 sposoby na pysznego pstrąga. Jak przyrządzić go na patelni, z grilla i na parze?
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Oceń artykuł