Zamknij

Mięso mielone z grilla można zrobić na różne sposoby. Sprawdźcie 3 popularne przepisy

11.06.2021 12:49

Mięso mielone jest popularną opcją na grilla. Można je przyrządzić na różne sposoby, jednak najczęściej są to burgery, kofta na patyku lub szaszłyki.

Mięso mielone z grilla - kofta, szaszłyki, burgery - 3 przepisy
fot. Shutterstock

Sezon grillowy trwa przez całe lato, w związku z czym warto nieco urozmaicić posiłki, które serwujemy z rusztu. Klasyczna kiełbasa z grilla, karkówka z grilla czy kaszanka z grilla mogą się szybko przejeść. Dlatego proponujemy coś równie popularnego, co można przyrządzić na kilka sposobów. Mięso mielone z grilla można bowiem przygotować w różnych wersjach, wzorując się na kuchniach z całego świata. Zobaczcie jak przyrządzić burgery w amerykańskim stylu, bałkańską koftę na patyku lub klasyczne szaszłyki z tym nietypowym dla nich mięsem.

Zobacz także: Co na grilla? Podpowiadamy, co można przyrządzić na ruszcie

Mięso mielone na grilla: burgery

Na początek klasyka barbecue, czyli pyszne burgery z grilla. To opcja, na którą chętnie decydują się Amerykanie. 

Do zrobienia 4 burgerów z grilla, potrzebne wam będą: 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego,
  • 4 bułki z sezamem,
  • 4 liście sałaty,
  • 8 plastrów pomidora,
  • 4 pikantne korniszony,
  • czerwona cebula,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • ketchup.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy ręką 4 kotlety. Układamy je na tackach na grilla i całość przekładamy na ruszt. Pieczemy około 10 minut z dwóch stron. Pamiętajcie tylko, żeby niczym go nie przygniatać, bo mięso puści soki i będzie suche.

Bułki kroimy na pół i kładziemy na ruszcie obok tacek mniej więcej na 4 minuty przed końcem grillowania mięsa. Następnie każdą połówkę smarujemy musztardą. Na cztery z nich kładziemy sałatę, mięso, pokrojone w plastry korniszony, pomidory i cebulę. Wszystko polewamy ketchupem i zakrywamy wierzchami bułek.

Zobacz także: 3 sposoby na pyszne i pożywne burgery wegetariańskie. To dobra alternatywa dla mięsa

Mięso mielone na grilla: kofta na patyku

Kofta to dobrze przyprawione mięso mielone grillowane na patyku. To właśnie z niego robi się klasyczne bałkańskie cevapcici. Jak przygotować takie mięso w domowych warunkach?

Składniki dla 5 osób:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego, 
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • przyprawa cevapcici,
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, 
  • oliwa z oliwek,
  • patyczki do szaszłyków.

Mięso mieszamy z drobno pokrojoną cebulką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką oraz wszystkimi przyprawami i oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy i przykrywamy, a potem wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Następnie z mięsa formujemy kofty, czyli wałeczki nieco przypominające klasyczne szaszłyki. W środek wkładamy patyczek i wrzucamy na ruszt. Grillujemy, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony. 

Tego typu danie najlepiej smakuje z dodatkiem grillowanych batatów lub ziemniaków oraz sosem czosnkowym

Zobacz także: Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa 

Mięso mielone na grilla: szaszłyki

Na koniec klasyczne szaszłyki, które często spotykane są na grillach w polskich domach. Rzadko jednak przyrządza się je z mięsa mielonego. 

Składniki na szaszłyki dla 5 osób:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego, 
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cukinia,
  • 2 papryki, 
  • 10 pieczarek, 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, suszona bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • patyki do szaszłyków.

Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie mieszamy i formujemy z niego drobne pulpeciki. Nadziewamy je na patyki naprzemiennie z pieczarkami i pokrojoną cukinią, papryką oraz cebulą. Wszystko maczamy w oliwie z oliwek i jeszcze dodatkowo przyprawiamy do smaku. Grillujemy około 15 minut. 

Zobacz także: 3 sposoby na pysznego pstrąga. Jak przyrządzić go na patelni, z grilla i na parze?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

loader
Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?