Zamknij

Mięso mielone z grilla można zrobić na różne sposoby. Sprawdźcie 3 popularne przepisy

11.06.2021 12:49
Mięso mielone z grilla - kofta, szaszłyki, burgery - 3 przepisy
fot. Shutterstock

Mięso mielone jest popularną opcją na grilla. Można je przyrządzić na różne sposoby, jednak najczęściej są to burgery, kofta na patyku lub szaszłyki.

Sezon grillowy trwa przez całe lato, w związku z czym warto nieco urozmaicić posiłki, które serwujemy z rusztu. Klasyczna kiełbasa z grilla, karkówka z grilla czy kaszanka z grilla mogą się szybko przejeść. Dlatego proponujemy coś równie popularnego, co można przyrządzić na kilka sposobów. Mięso mielone z grilla można bowiem przygotować w różnych wersjach, wzorując się na kuchniach z całego świata. Zobaczcie jak przyrządzić burgery w amerykańskim stylu, bałkańską koftę na patyku lub klasyczne szaszłyki z tym nietypowym dla nich mięsem.

Zobacz także:  Co na grilla? Podpowiadamy, co można przyrządzić na ruszcie

Mięso mielone na grilla: burgery

Na początek klasyka barbecue, czyli pyszne burgery z grilla. To opcja, na którą chętnie decydują się Amerykanie. 

Do zrobienia 4 burgerów z grilla, potrzebne wam będą: 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego,
  • 4 bułki z sezamem,
  • 4 liście sałaty,
  • 8 plastrów pomidora,
  • 4 pikantne korniszony,
  • czerwona cebula,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • ketchup.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy ręką 4 kotlety. Układamy je na tackach na grilla i całość przekładamy na ruszt. Pieczemy około 10 minut z dwóch stron. Pamiętajcie tylko, żeby niczym go nie przygniatać, bo mięso puści soki i będzie suche.

Bułki kroimy na pół i kładziemy na ruszcie obok tacek mniej więcej na 4 minuty przed końcem grillowania mięsa. Następnie każdą połówkę smarujemy musztardą. Na cztery z nich kładziemy sałatę, mięso, pokrojone w plastry korniszony, pomidory i cebulę. Wszystko polewamy ketchupem i zakrywamy wierzchami bułek.

Zobacz także:  3 sposoby na pyszne i pożywne burgery wegetariańskie. To dobra alternatywa dla mięsa

Mięso mielone na grilla: kofta na patyku

Kofta to dobrze przyprawione mięso mielone grillowane na patyku. To właśnie z niego robi się klasyczne bałkańskie cevapcici. Jak przygotować takie mięso w domowych warunkach?

Składniki dla 5 osób:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego, 
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • przyprawa cevapcici,
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, 
  • oliwa z oliwek,
  • patyczki do szaszłyków.

Mięso mieszamy z drobno pokrojoną cebulką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką oraz wszystkimi przyprawami i oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy i przykrywamy, a potem wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Następnie z mięsa formujemy kofty, czyli wałeczki nieco przypominające klasyczne szaszłyki. W środek wkładamy patyczek i wrzucamy na ruszt. Grillujemy, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony. 

Tego typu danie najlepiej smakuje z dodatkiem grillowanych batatów lub ziemniaków oraz sosem czosnkowym

Zobacz także:  Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa 

Mięso mielone na grilla: szaszłyki

Na koniec klasyczne szaszłyki, które często spotykane są na grillach w polskich domach. Rzadko jednak przyrządza się je z mięsa mielonego. 

Składniki na szaszłyki dla 5 osób:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego, 
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cukinia,
  • 2 papryki, 
  • 10 pieczarek, 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, suszona bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • patyki do szaszłyków.

Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie mieszamy i formujemy z niego drobne pulpeciki. Nadziewamy je na patyki naprzemiennie z pieczarkami i pokrojoną cukinią, papryką oraz cebulą. Wszystko maczamy w oliwie z oliwek i jeszcze dodatkowo przyprawiamy do smaku. Grillujemy około 15 minut. 

Zobacz także:  3 sposoby na pysznego pstrąga. Jak przyrządzić go na patelni, z grilla i na parze?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?