Zamknij

Marynujesz grzyby w ten sposób? Lepiej tego nie rób

28.09.2022 14:22

Jak marynować grzyby, aby uzyskać ich idealny smak? Wiele osób popełnia ten błąd.

Marynowane grzyby
fot. Shutterstock

Wrzesień i październik to idealny czas, aby wybrać się do lasu w poszukiwaniu grzybów. Z tych jesiennych rarytasów możemy przyrządzić bowiem wiele wyśmienitych dań. Jeżeli chcesz się cieszyć ich wyjątkowym smakiem również poza sezonem, warto je zamarynować. To dobry sposób na przedłużenie trwałości grzybów. Do przygotowania odpowiedniej zalewy zazwyczaj wykorzystujemy ocet. Marynatę możemy też wzbogacić o inne składniki np. rozmaryn lub ziele angielskie. Czasami zdarza się, że smak i wygląd naszych przetworów są jednak dalekie od ideału. Z czego może to wynikać? Podpowiadamy.

Porady kulinarne: jak marynować grzyby?

Grzyby, które chcemy wykorzystać do marynowania, należy wcześniej obgotować. Niestety często już na tym etapie popełniamy błąd, wydłużając czas gotowania. Zbyt długie trzymanie grzybów w wodzie może bowiem sprawić, że stracą swoją jędrność i wyjątkowy smak.

Jeżeli zależy ci na idealnych przetworach, należy dokładnie kontrolować ten proces. Zazwyczaj jest on uzależniony od rodzaju grzybów. Przykładowo w przypadku podgrzybków czas obgotowania powinien wynosić ok. 15 minut. Z kolei prawdziwki czy kurki można trzymać na gazie przez ok. pół godziny.

Zobacz także: Ten błąd podczas suszenia grzybów popełniamy często. Sprawdź, czego dotyczy

Porady kulinarne: jak wykorzystać grzyby marynowane w naszych kuchniach?

Marynowane grzyby są znakomitym dodatkiem do różnych dań obiadowych. Doskonale wzbogacają też smak sałatek. Możesz przyrządzić z nimi także apetyczną jajecznicę lub kanapki na pierwsze czy drugie śniadanie. Warto je wykorzystać również jako samodzielną przekąskę podczas różnych rodzinnych uroczystości.

Zobacz także: Poznaj łatwy przepis na risotto z grzybami. To danie idealne na szybki obiad

loader