Zamknij

Lody mochi to prawdziwy hit lata 2021. Przepis na japoński przysmak podbija TikToka

06.07.2021 10:42

Lody mochi podbijają Instagram i TikToka. Sprawdźcie, jak wykonać ten mrożony deser samemu w domu.

Lody mochi to hit lata 2021. Przepis na japoński deser podbija TikToka
fot. Shutterstock

Jeszcze nie tak dawno temu na Instagramie królowały lody tajskie. Te charakterystyczne mrożone ruloniki są pyszne, idealne na upały, a do tego bardzo fotogeniczne. Dlatego też sporo internautów publikuje ich zdjęcia na swoich kontach w mediach społecznościowych. Teraz jednak ten tajski przysmak ma dużą konkurencję. Lody mochi to zmrożony, tradycyjny deser japoński, który stał się absolutnym hitem na TikToku. Aplikację podbija receptura na ten przysmak. Sami zobaczcie, jak przyrządzić tę orzeźwiającą przekąskę samemu w domu.

Zobacz także: Lody Ekipy możesz zrobić samemu w domu. Potrzebujesz tylko 4 składników

Lody mochi to hit lata 2021. Przepis na japoński deser podbija TikToka

Mochi to popularny japoński deser. Jest przyrządzany z ryżu lub mąki ryżowej, w formie niewielkich kulek o smaku owocowym. Okazuje się, że można go wykonać także w wersji lodowej. 

TikToka podbija przepis na lody mochi. Przede wszystkim robi się je w wersji owocowej. Mogą mieć jednak dowolny kolor, smak i nadzienie - waniliowe, czekoladowe, miętowe - wszystko zależy od naszej pomysłowości. 

Trudno się dziwić, że tego typu deser stał się hitem. Nie dość, że przynosi orzeźwienie i pysznie smakuje, to jeszcze rewelacyjnie wygląda. Świetnie zatem prezentuje się na Instagramie i innych portalach społecznościowych. 

Użytkowniczka TikToka @jasmineandtea podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na truskawkowe lody mochi. Sami zobaczcie, jak je wykonać. 

Zobacz także: Prosty przepis na wegańskie lody. Jest idealny na cieplejsze dni

Jak zrobić lody mochi?

Do przyrządzenia 4 truskawkowych lodów mochi potrzebne wam będą następujące składniki: 

  • klasyczne lody truskawkowe, 
  • folia spożywcza,
  • 1/2 kubka pełnotłustego mleka, 
  • 1/3 kubka cukru trzcinowego, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, 
  • 1/2 kubka mąki ryżowej,
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego.

Odcinamy cztery kawałki folii spożywczej. Na każdy z nich wykładamy łyżkę lodów truskawkowych i zwijamy w kulkę. Następnie wkładamy je do zamrażarki na kilka godzin.

W tym czasie na patelni podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier, ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy i barwnik spożywczy. Po rozpuszczeniu wszystkich składników stopniowo wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy już powstanie kleista konsystencja, podsmażamy ciasto jeszcze przez około 5 minut, delikatnie je ugniatając. Potem studzimy je i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę.

Delikatnie rozgniatamy ciasto i kroimy je na cztery części. Wykładamy na nie wyjęte z chłodziarki lody i ponownie zawijamy całość w folię spożywczą. Wkładamy do zamrażarki jeszcze na kilka godzin. 

Zobaczcie, jak tiktokerka robi ten przepis krok po kroku. 

Zobacz także: Ten przepis na lody bananowe jest hitem na TikToku. Sprawdźcie, jak je zrobić

loader