Zamknij

Jak zrobić zasmażkę – kilka sprawdzonych sposobów

Adrianna Kostecka
30.11.2020
Aktualizacja: 03.12.2020 13:28
Produkty na zasmażkę
fot. Shutterstock

Zasmażka to najprostszy sposób na zagęszczenie zup, sosów, a nawet farszu do pierogów, a odpowiednio przygotowana, stanowi podstawę smaku wielu dań. Poznaj nasze przepisy, a dowiesz się, jak zrobić dobrą zasmażkę.

Zasmażka do zupy, do sosu, do kapusty czy do fasolki po bretońsku – nie dość, że zagęści różne potrawy, to jeszcze nada im odpowiednią teksturę, niedostrzegalnie wprowadzając do twojego domu staroświecki urok i wdzięk domowej kuchni.

Zasmażka – właściwe proporcje składników

Zastanawiasz się, jak zrobić zasmażkę? To proste. Wystarczy pamiętać, że podstawą jest masło lub dobrej jakości smalec. Nie margaryna, nie olej kokosowy, ale prawdziwe masło. Smalec ma wyższą temperaturę dymienia, nadaje się więc do przygotowania ciemnej zasmażki. Do białej zasmażki najlepsze będzie masło klarowane. W przypadku nietolerancji laktozy użyj masła roślinnego.

Jakiej mąki potrzebujesz, żeby zrobić zasmażkę?

Drugim ważnym elementem zasmażki jest mąka, którą należy dodawać dopiero wtedy, gdy tłuszcz całkowicie się roztopi. Najlepsza jest oczywiście mąka pszenna, o dużej zawartości glutenu. Możesz się jednak pokusić o to, by wykorzystać skrobię ziemniaczaną albo specjalną mieszankę mąk bezglutenowych. Niektórzy robią także zasmażkę z bułki tartej – to doskonały dodatek do gotowanych warzyw.

Jak zrobić gładką zasmażkę

Ostatnim kluczowym aspektem jest płyn (woda, bulion, śmietana), który musi być zimny. Dodawaj go stopniowo, powoli i cały czas mieszając, tak by nie powstały grudki. Pamiętaj, że zasmażka nie lubi pośpiechu!

Jak zrobić zasmażkę – trzy stopnie wysmażenia

W zależności od stopnia wysmażenia zasmażka nabiera innego koloru:

  • białego, który zasmażasz jedynie do utraty smaku surowej mąki,
  • jasnozłotego,
  • ciemnozłotego, brązowego, który zasmażasz do zrumienienia.

Często do zasmażki trzeciego stopnia (brązowej) mąkę wcześniej się praży.

Różne rodzaje zasmażek

Zasmażka do zupy

Zasmażka wykonana według tego przepisu nada potrawie idealnie jasnozłoty kolor i delikatnie zagęści dowolną zupę. Najlepiej użyć zwykłego masła, które się lekko spieni podczas rozpuszczania. Uważaj, masło lubi się przypalać!

Składniki:

  • 2 duże łyżki zwykłego masła
  • 2 duże łyżki mąki
  • 0,5 szklanki zimnej wody lub bulionu

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w niewielkim garnuszku.
  2. Gdy się spieni i całkiem rozpuści, przesiej do niego mąkę. Szybko zamieszaj i smaż około minuty na średniej mocy palnika.
  3. Zdejmij zasmażkę z palnika i dodaj wodę lub bulion. Wymieszaj. Zasmażka jest gotowa.

Zobacz także:   Leczo z dyni - wegańska alternatywa dla tego pysznego i szybkiego dania

Zasmażka do kapusty

Znakomicie się sprawdzi do kapusty albo fasolki po bretońsku. Nie zmieni koloru ani smaku zagęszczanych dań. Do jej przygotowania najwygodniej będzie użyć masła klarowanego, które ma najniższą temperaturę dymienia.

Składniki:

  • 2 duże łyżki masła klarowanego
  • 2 duże łyżki mąki
  • 0,5 szklanki zimnej wody lub śmietany

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w niewielkim garnuszku.
  2. Gdy będzie całkowicie płynne, przesiej do niego mąkę. Szybko zamieszaj.
  3. Zdejmij zasmażkę z palnika i dodaj wodę lub śmietanę. Wymieszaj. Gotowe.

Zasmażka do sosu

Ta zasmażka stosowana jest szczególnie do wyrazistych mięsnych sosów (np. pieczeniowego). Nada im piękny ciemnozłoty kolor i lekko dymny posmak. Pamiętaj, że zdjęta z ognia, jeszcze przez chwilę będzie brązowieć.

Składniki:

  • 2 duże łyżki dobrego smalcu
  • 2 duże łyżki mąki
  • 0,5 szklanki bulionu

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na niewielką patelnię lub do rondelka. Praż na średniej mocy palnika do zbrązowienia mąki. Ostrożnie: mąka łatwo się przypala.
  2. W osobnym rondelku rozpuść smalec.
  3. Do całkowicie rozpuszczonego smalcu dodaj uprażoną mąkę. Wymieszaj i na średniej mocy palnika smaż kilka minut do uzyskania pożądanego koloru.
  4. Zdejmij z palnika i dodaj bulion. Dokładnie wymieszaj.

Zasmażka do marchewki z groszkiem

Łagodna w smaku, maślana zasmażka idealna do świeżych, delikatnych warzyw i sałatek, m.in. do marchewki z groszkiem czy szparagów. W przeciwieństwie do innych, i wbrew nazwie, nie zasmaża się jej.

Składniki:

  • 2 duże łyżki masła
  • 2 duże łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Masło przełóż do kubeczka. Poczekaj, aż zmięknie.
  2. Do miękkiego masła przesiej mąkę. Ugniataj mąkę z masłem tak długo, aż powstanie jednolita kula.
  3. Do ugotowanej marchewki z groszkiem dodaj kulę zasmażki i pozwól, by się rozpuściła.

Zasmażka z bułki tartej

Wprawdzie taka zasmażka nie nadaje się do zagęszczania sosów czy zup, ale będzie świetnym dodatkiem do wiosennych warzyw, takich jak kalafior, brokuły czy fasolka szparagowa.

Składniki:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zwykłego masła

Przygotowanie:
Bułkę tartą upraż na patelni do uzyskania złotego koloru bułki.
W rondelku rozpuść masło, poczekaj, aż się spieni.
Wciąż mieszając, do spienionego masła dodawaj bułkę tartą. Tak przygotowaną zasmażką polej kalafior lub fasolkę szparagową.

Jeśli dotąd się zastanawiałeś, jak zrobić zasmażkę, ten artykuł powinien rozwiać twoje wątpliwości. Zaskoczysz wszystkich biesiadników i pewnie niejeden później cię zapyta, w czym tkwi sekret jej przygotowania.

Zobacz także:  Co zrobić, by ciasto nie przywarło do blachy? Zdradzamy kilka sprawdzonych trików