Zamknij

Jak zrobić wegański majonez? Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 5 minut

14.01.2021 15:38
majonez wegański
fot. Shutterstock

Przepis na wegański majonez jest bardzo prosty. Warto wypróbować go w swojej kuchni, ponieważ smakiem nie różni się wcale od klasycznego majonezu wykonanego z żółtek.

Podstawą każdego majonezu są jajka. A co, jeśli jesteśmy weganami? Okazuje się, że można wtedy wykonać wegański majonez. Większość składników z pewnością macie w swojej kuchni, a te, których nie posiadacie, kupicie w każdym sklepie spożywczym. Dodatkowo ten smaczny sos będziecie mogli wykorzystać jako dodatek do sałatek lub kanapek. Sprawdźcie, jak go wykonać.

Jak zrobić wegański majonez? Poznaj nasz sprawdzony sposób

Wegański majonez przygotowuje się bez mleka, jajek, zagęstników oraz glutenu. Ten zdrowy odpowiednik wykonacie w mniej niż 5 minut. 

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego,
  • 500 ml oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • 4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania majonezu potrzebujemy blendera. Do miski wlewamy mleko sojowe, ocet, musztardę, pieprz, cukier, sól. Całość miksujemy parę minut.
  2. Do miski dolewamy olej. Całość znowu mieszamy.
  3. Majonez należy przechowywać w lodówce. Można go przelać do słoików.

Wypróbujesz nasz przepis na wegański majonez?

Zobacz także: Jak szybko ugotować ziemniaki? Nasz sposób zajmie tylko 10 minut

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?