Oceń
Wielkanoc za pasem, więc najwyższa pora wyjąć z szafki sprawdzone przepisy na różne smakołyki. Poza tradycyjną babką czy mazurkiem warto przyrządzić również pyszny sernik. To ciasto wprost rozpływa się w ustach i będzie ciekawym urozmaiceniem świątecznego menu. Doskonale smakuje z dodatkiem owoców, czekolady lub toffi. Dziś zdradzimy ci trik, dzięki któremu sernik będzie zawsze puszysty i delikatny. Warto wypróbować ten sposób w swojej kuchni.
Kulinarne porady: jak zrobić puszysty sernik?
Pyszny sernik w towarzystwie aromatycznej kawy doskonale sprawdzi się jako deser podczas świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Aby po upieczeniu był lekki i puszysty, warto zastosować ten kulinarny trik.
Zanim dodamy jajka do sernika, należy wcześniej ubić dokładnie białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać je z twarogiem. Trzeba pamiętać o tym, aby zrobić to tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.
Zobacz także: Sernik bez spodu - prosty przepis na pyszne wielkanocne ciasto
Kulinarne porady: jak serwować sernik?
Sernik to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Warto posypać go cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi, albo udekorować ulubionymi owocami. Doskonale smakuje również polany kolorowym lukrem, syropem klonowym lub mleczną czekoladą.
Jeżeli lubisz słodsze połączenia, możesz serwować go w towarzystwie bitej śmietany oraz lodów waniliowych. W każdej z tych wersji prezentuje się niezwykle apetycznie.
Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET
Oceń artykuł