Zamknij

Jak zrobić puszysty sernik? Oto sprawdzony trik

05.04.2022 14:49

Uwielbiasz sernik? Podpowiemy ci, co zrobić, aby był jeszcze lepszy i bardziej puszysty.

Sernik
fot. Shutterstock

Wielkanoc za pasem, więc najwyższa pora wyjąć z szafki sprawdzone przepisy na różne smakołyki. Poza tradycyjną babką czy mazurkiem warto przyrządzić również pyszny sernik. To ciasto wprost rozpływa się w ustach i będzie ciekawym urozmaiceniem świątecznego menu. Doskonale smakuje z dodatkiem owoców, czekolady lub toffi. Dziś zdradzimy ci trik, dzięki któremu sernik będzie zawsze puszysty i delikatny. Warto wypróbować ten sposób w swojej kuchni.

Kulinarne porady: jak zrobić puszysty sernik?

Pyszny sernik w towarzystwie aromatycznej kawy doskonale sprawdzi się jako deser podczas świątecznych spotkań w rodzinnym gronie. Aby po upieczeniu był lekki i puszysty, warto zastosować ten kulinarny trik.

Zanim dodamy jajka do sernika, należy wcześniej ubić dokładnie białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać je z twarogiem. Trzeba pamiętać o tym, aby zrobić to tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.

Zobacz także: Sernik bez spodu - prosty przepis na pyszne wielkanocne ciasto 

Kulinarne porady: jak serwować sernik?

Sernik to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Warto posypać go cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi, albo udekorować ulubionymi owocami. Doskonale smakuje również polany kolorowym lukrem, syropem klonowym lub mleczną czekoladą.

Jeżeli lubisz słodsze połączenia, możesz serwować go w towarzystwie bitej śmietany oraz lodów waniliowych. W każdej z tych wersji prezentuje się niezwykle apetycznie.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET

loader