Zamknij

Jak zrobić domową musztardę? Wypróbuj nasz prosty przepis

15.06.2021 14:20
Jak zrobić domową musztardę?
fot. Shutterstock

Polacy uwielbiają dodawać musztardę do posiłków. Okazuje się, że błyskawicznie można ją zrobić samemu w domu. Poznajcie nasz prosty przepis.

Niektóre potrawy wręcz proszą się o dodatek jakiegoś sosu. Polacy uwielbiają sięgać w takich chwilach po musztardę, która jest niezastąpiona w przypadku uzupełnienia smaku dań z grilla lub wszelkiego rodzaju pieczonych mięs. Zazwyczaj tego typu specyfiki kupujemy w sklepie. Okazuje się natomiast, że wystarczy kilka prostych składników, żeby zrobić pyszną musztardę samemu w domu. Wówczas tylko od nas będzie zależało, jaka jest w smaku. Taki dodatek jest niezastąpiony, podobnie jak domowy ketchup czy domowy majonez.

Zobacz także: Lubisz wyraziste smaki? Wypróbuj ogórki z musztardą! Przepis jest banalny 

Jak zrobić musztardę w domu? 

Każdy z nas lubi inny rodzaj musztardy. Jedni są smakoszami pikantnej musztardy sarepskiej, inni wolą bardziej delikatne, kremowe sosy, a jeszcze inni wybierają ostre, chrzanowe smaki. Gdy jednak spróbujecie tej domowej musztardy, inne z pewnością pójdą w odstawkę. 

Do przygotowania domowej musztardy potrzebne wam będą: 

  • 140 g gorczycy białej,
  • 60 g gorczycy czarnej,
  • 200 ml octu winnego, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 50 ml wody,
  • 30 ml oleju, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy.

Ziarenka gorczycy rozdrabniamy przy pomocy młynka. Wodę zagotowujemy z dodatkiem octu, miodu, oleju i przypraw. Zalewamy nią gorczycę i odstawiamy na całą noc. Na końcu przekładamy ją do słoików. 

Z jej spożyciem warto poczekać około tygodnia, żeby nabrała odpowiedniego smaku. 

Zobacz także: Zimne przekąski na grilla. 5 pomysłów na przystawkę lub dodatek do dań z ruszt

Domowa musztarda - jak ją przechować? 

Musztarda ma to do siebie, że można ją przechowywać naprawdę długo. Trzeba ją jednak odpowiednio zabezpieczyć.

Po przełożeniu sosu do słoika dokładnie go zakręcamy, a następnie odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Po otwarciu warto wstawić ją do lodówki. 

Zobacz także: Jak zrobić sos holenderski? Przepis na pyszny dodatek do szparagów i nie tylko

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?