Zamknij

Jak zrobić kawę mrożoną, która orzeźwi i zachwyci smakiem?

09.02.2021
Aktualizacja: 09.02.2021 15:35
Jak zrobić kawę mrożoną?
fot. Shutterstock

Kawa mrożona bywa wybawieniem w upalne dni, ponieważ ta tradycyjna ma istotną wadę – nie chłodzi. Dodatkowo do kawy mrożonej można dodać więcej ciekawych dodatków i eksperymentować. Jak zrobić kawę mrożoną w domu?

Kawa mrożona jest na tyle popularna, że poszukując idealnego przepisu, można się pogubić. Sposobów jak zrobić mrożoną kawę jest mnóstwo, bo zarówno każdy jej miłośnik, jak i kawiarnia mają swoje ulubione przepisy. Można użyć cukru, mleka krowiego, kokosowego, kawy świeżo zmielonej lub rozpuszczalnej – możliwości jest wiele, ale warto poszukiwać ulubionego smaku, bo ta droga będzie smaczna i orzeźwiająca.

Zobacz także: Jak wygląda i smakuje kawa po turecku? Oto przepis, jak ją zrobić!

Jak zrobić kawę mrożoną i czym się ona charakteryzuje?

Kawa mrożona to schłodzony napój kawowy, który może być parzony w różny sposób. Jednym z nich jest zaparzanie kawy od razu w zimnej wodzie. Dzięki temu kawa nie wymaga schładzania i ma inny smak niż kawa tradycyjnie parzona. Drugim sposobem jest tradycyjne parzenie kawy na gorąco, a następnie jej chłodzenie. Kawę wlewa się po prostu do zimnego mleka lub lodu. Do gorącej kawy można dodać cukier i dodatki, które bez problemu rozpuszczą się w gorącej wodzie.

Bez względu na sposób parzenia, do przygotowania kawy mrożonej dodaje się większą ilość kawy, bo inaczej po rozcieńczeniu z lodem mogłaby mieć za słabą moc.

Jak zrobić mrożoną kawę?

Podstawowy sposób jest banalnie prosty.

  1. Wystarczy zaparzyć szklankę ulubionej kawy, a dodatkowo przygotować pół szklanki mleka, cukier według preferencji oraz kilka kostek lodu.
  2. Aby zadbać o idealne schłodzenie napoju, dwie duże szklanki włóż do lodówki lub zamrażarki.
  3. Zaparzoną kawę posłodź ulubionym cukrem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Lód wrzuć do blendera kielichowego, dodaj przygotowaną kawę, mleko i opcjonalnie dodatki – na przykład trzy łyżki ulubionych lodów. Całość zmiksuj.
  5. Wlej kawę do schłodzonych szklanek. Jeśli chcesz, możesz udekorować ją bitą śmietaną.

Mrożona kawa w domu smakuje wybornie i pozwoli na łyk orzeźwienia w upalny dzień.

Zobacz także: Jak spienić mleko do kawy? Poznaj ten prosty sposób

Jak zrobić mrożoną kawę, która zachwyci aromatem?

Do przygotowania kawy mrożonej można użyć różnorodnych dodatków, ale czasem wystarczy szczypta odpowiedniej przyprawy, żeby stworzyć idealną kompozycję smakową. Jak zrobić mrożoną kawę, która będzie bardzo aromatyczna? Jednym ze sposobów jest połączenie jej z kardamonem. To połączenie jest popularne na Bliskim Wschodzie, a wszystko za sprawą szczególnego aromatu kardamonu, który świetnie komponuje się z kawą.

Jak zrobić mrożoną kawę z kardamonem?

  1. Pół łyżeczki kardamonu wymieszaj z taką ilością kawy, z jakiej przygotowujesz espresso i zaparz je.
  2. Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu, wlej pół szklanki mleka, dodaj zaparzoną kawę.
  3. Posłodź do smaku, wymieszaj i delektuj się aromatyczną kawą.

Uwielbiasz czekoladę? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć ją z kawą. Kawa mrożona może mieć w domu mocno czekoladowy smak i zatęsknisz za nią nie tylko latem. Postępuj podobnie jak w przepisie na kawę z kardamonem:

  1. Przygotuj espresso, do którego użyjesz kawy wymieszanej z łyżeczką kakao.
  2. Do szklanki wrzuć kostki lodu, wlej około pół szklanki mleka i dodaj kilka kostek ulubionej czekolady.
  3. Zalej zaparzonym espresso i ewentualnie dosłodź do smaku. Od razu delektuj się czekoladową kawą mrożoną.

Zobacz także: Kawa koreańska to hit w sieci. Sprawdź, jak ją przygotować

Kawa mrożona - jak zrobić z niej deser?

W zależności od użytych dodatków, kawa mrożona może być orzeźwiającym napojem lub pełnoprawnym deserem. Wystarczy dodać ulubione dodatki, takie jak lody czy bita śmietana i delektować się wspaniałym smakiem i aromatem. Kawa mrożona - jak zrobić w domu kawę z dodatkami? Najprostsze sposoby są zwykle najbardziej trafione!

  1. Do szklanki wrzuć kostki lodu, dodaj pół szklanki mleka i zaparzone espresso.
  2. Na wierzch delikatnie wyłóż jedną lub dwie gałki ulubionych lodów oraz bitą śmietanę.
  3. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować deser kakao, startą czekoladą lub płatkami migdałowymi.

Ten prosty deser jest tak niesamowity w smaku, że od razu nabiera się ochoty na kolejną porcję.

Ciasta z kremem kajmakowym niewiele osób potrafi sobie odmówić. Szczególnie z herbatnikami i bitą śmietaną smakuje wybornie. Jeśli lubisz ten smak, wypróbuj go wraz z kawą mrożoną.

  1. Tym razem odwróć sposób przyrządzenia i zamiast napoju, najpierw włóż do szklanki kajmak.
  2. Aby podkręcić jego smak, wymieszaj trzy łyżki masy kajmakowej z ulubionym herbatnikiem.
  3. Masę włóż do szklanki, a na nią połóż gałkę ulubionych lodów.
  4. Zalej wszystko zaparzonym wcześniej espresso
  5. Wlej niecałe pół szklanki mleka.
  6. Udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą lub kakao.

Teraz możesz delektować się deserem z najwyższej półki.

Zobacz także: Kawa, herbata czy gorąca czekolada? Gorący napój, który wybierzesz, wiele mówi o twojej osobowości