Zamknij

Grillowany ser halloumi to pyszna przekąska. Jak go przyrządzić i z czym podawać?

15.06.2021 10:54
Grillowany ser halloumi - jak go przyrządzić i z czym podawać?
fot. Shutterstock

Ser halloumi cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Zobacz, jak przyrządzić go z rusztu i z czym podawać, żeby zachwycić wszystkich jego smakiem.

W wyglądzie przypomina pierś z kurczaka, w konsystencji tofu, ale w smaku jest niezastąpiony. Ser halloumi to dobro narodowe Cypryjczyków, jednak zyskał już popularność na całym świecie, w tym także w Polsce. Jest to produkt wyrabiany z mieszanki mleka koziego, krowiego i owczego. Można go spożywać na surowo oraz po obróbce termicznej. Najczęściej spotykany jest w grillowanej wersji i sekretem na ten sposób przyrządzania halloumi chcemy się z wami podzielić. Zobaczcie też, z czym go podawać.

Zobacz także:  Zimne przekąski na grilla. 5 pomysłów na przystawkę lub dodatek do dań z rusztu

Jak zrobić grillowany ser halloumi?

Grillowany ser halloumi jest pyszny już jako samodzielne danie np. z dodatkiem świeżego pieczywa. Można jednak połączyć go także ze świeżymi warzywami i zrobić z niego sałatkę.

Są różne opcje na podanie sera halloumi, które przedstawiamy poniżej. Zanim jednak do tego przejdziemy, zobaczcie, jak go przyrządzić.

Składniki: 

  • 1 kostka sera halloumi,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek.

Oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy mieszamy ze sobą w misce. Następnie maczamy w tym cały ser i kładziemy go na ruszcie. Tak przygotowany grillujemy z dwóch stron, aż się zarumieni. 

Zobacz także:  Jak przygotować bataty? 3 sposoby na słodkie ziemniaki gotowane, pieczone i grillowane

Grillowany ser halloumi - z czym podawać? 

Ser halloumi często podawany jest na śniadanie. Wówczas je się go w kompozycji z jajkami oraz szynką. W Polsce jednak częściej spotykany jest w sałatkach. Doskonale pasuje do takich warzyw jak papryka, pomidory, ogórki, a nawet cukinia.

Ser halloumi stanowi też świetną bazę do wszelkiego rodzaju sosów, które następnie dodajemy do makaronów. Co ciekawe, można go jeść również na słodko. Na Cyprze zazwyczaj podaje się go z dodatkiem miodu i sezamu. 

Zobacz także:  Mięso mielone z grilla można zrobić na różne sposoby. Sprawdźcie 3 popularne przepisy

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?